dijous, 24 de juliol del 2014

Els independentistes catalans no temen l'aïllament internacional, segons un estudi

Dijous  24.07.2014  06:00

Publicat per dos investigadors al bloc de política europea de la London School of Economics (LSE)

 

 




'El govern espanyol hauria d'enviar missatges més positius als catalans si vol reduir el suport a l'independentisme.' Aquesta és una de les conclusions de l'anàlisi aprofundida del cas català publicada ahir al bloc de política europea Europp de la London School of Economics. En són autors Diego Muro i Martijn Vlaskamp, dos investigadors de l'Institut Barcelona d'Estudis Internacionals (IBEI). L'enquesta que han fet desmenteix que la por a l'aïllament internacional d'una Catalunya independent sigui determinant perquè els catalans prefereixin romandre a l'estat espanyol.

Els investigadors van proposar a mil dos-cents enquestats diverses hipòtesis sobre la pertinença a la UE d'una Catalunya independent. I en comenten els resultats: 'Fins i tot quan hom els parla de
l'expulsió de la UE, el 55% opta per la independència. I en vista de la possibilitat que es mantingui a la UE, la secessió rep el 60% del suport.' Conclouen que les amenaces no són efectives, perquè el suport a l'independentisme és estable en tots els casos.

Els autors remarquen que els qui es consideren tant 'catalans com espanyols' tendeixen a canviar més d'opinió segons la hipòtesi presentada que no pas els qui es consideren 'només catalans' o 'només espanyols' (tal com mostra el gràfic de la dreta). I aquest fet, diuen, referma la seva tesi perquè les amenaces no serveixen de res amb qui té les idees molt clares.

També expliquen que, tot i que és cert que entre les principals preocupacions dels catalans hi ha la desocupació, els problemes econòmics i la corrupció política, la campanya independentista té èxit perquè un nou estat significaria una oportunitat de resoldre'ls.

Els autors recomanen a Madrid de fer 'propostes específiques sobre la reforma constitucional, un nou sistema de finançament, la protecció de la llengua catalana i la millora de la sanitat i l'educació'. Tanmateix, constaten que 'el desig ardent d'independència és gairebé irreversible'.

L'article explica la base social sòlida del moviment independentista i destaca la feina que fan centenars de voluntaris. Contraposa 'l'actitud de desdeny, negligent i fins i tot intimidatòria del govern espanyol' amb la campanya pro-independència, que compta amb 'molta gent entusiasta que recull signatures i organitza xerrades i accions durant el temps lliure'.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4205094/20140724/independentistes-catalans-temen-laillament-internacional-estudi.html