dimecres, 23 de juliol del 2014

El 14% dels nous independentistes ha nascut fora de Catalunya

23/07/2014

INDEPENDÈNCIA

'El País' recull testimonis de catalans nascuts fora del país favorables a la separació d'Espanya

 

Bernat Vilaró



El president de Súmate, Eduardo Reyes - Marc Arisa




Segons l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat, l'independentisme ha crescut del 20% que li donava suport l'any 2010 fins al 45,2%. Els partidaris a l'independentisme, segons l'enquesta de Metroscopia del 9 de juliol, arribaven al 47%, i les dades del CIS del maig del 2013 els situaven en un 40%. 'El País' publica avui un reportatge que recull 20 entrevistes a ciutadans de Catalunya nascuts fora del país, però partidaris de la independència.

El diari explica que el descrèdit de les institucions espanyoles i la sentència del Tribunal Constitucional del 2010 sobre l'Estatut són "punt d'inflexió" d'aquesta "conversió" de la ciutadania cap a l'opció sobiranista. El reportatge cita Vicente Rodríguez (Lleó, 63 anys), un exfederalista que porta 40 anys a Catalunya, i assegura que no renunciarà a les seves arrels ni al seu idioma, però
reconeix que "no hi ha marxa enrere". "Des de la independència podrem ajudar a construir un país nou, redactar una Constitució i prendre el control en pilars com ara l'educació", afegeix.

Segons el baròmetre del CEO, el retrat robot d'aquests "nous independentistes" reflecteix les grans diferències que hi ha entre els sobiranistes de tota la vida i els que s'han decidit per aquesta opció en els darrers anys. Així, un 14% dels que es consideren nous independentistes ha nascut fora de Catalunya, i un terç dels qui qui admeten ser sobiranistes des de fa poc tenen entre 50 i 64 anys, i hi ha més dones que homes.

D'altra banda, un 24% se situa ideològicament en el "màxim catalanisme", davant del 55% d'independentistes de tota la vida. Un 40% se sent exclusivament català, mentre que un 76% es declara independentista tradicional, amb un 10% més de gent nascuda fora de Catalunya.

El reportatge també es fa ressò de Súmate, associació formada per castellanoparlants nascuts fora de Catalunya i partidaris de la independència: "Jo no puc lluitar per la resta d'Espanya, i Espanya no canviarà. No hi ha cap altra opció que la independència", diu Eduardo Reyes, president de Súmate (a la foto).


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/07/el_14_dels_nous_independentidtes_son_nascuts_fora_de_catalunya_101999.php