dimecres, 16 de juliol del 2014

Cardús: "La independència no produeix cap fugida a l'espai"

15/07/2014

CONSULTA

El sociòleg assegura que la credibilitat del CATN passa per estudiar tots els escenaris de la negociació cap a la independència


Xavier Lladó


Salvador Cardús, avui al programa Divendres


El sociòleg Salvador Cardús ha assegurat aquesta tarda al programa "Divendres" de TV3 que "la independència no produeix cap fugida a l'espai". "Quan algú diu que la independència ens donarà una patada al cul i ens enviarà a l'espai, això no és pas per culpa de la independència, sinó perquè externament algú ens voldria fer la punyeta. Per la independència en si, les coses són fàcils".

Cardús, que forma part del Consell Assessor per a la Trancisió Nacional, que elabora el llibre blanc del procés cap a la independència, ha raonat que el procés per aconseguir-la és tècnicament senzill i que el problema són "les dificultats polítiques" que alguns hi vulguin posar.

Cardús ha revelat algunes qüestions que beneficiarien Catalunya amb un Estat propi, com la
producció d'enèrgia, que segons els experts seria un 30% més ecònomica. "Tenim quatre centrals elèctriques al nostre territori que no crec que es puguin emportar amb rodes", ha apuntat gràficament. Catalunya podria també extreure un benefici econòmic de la venda de paquets de diòxid de carboni, que no utilitzem, donat que "la nostra indústria embruta molt poc en comparació a d'altres". "No usem carbó, per exemple".

Cardús ha explicat que a finals de juliol s'hauran entregat tots els informes que es van encarregar al CATN. "Es van encarregar 18 informes i se n'han lliurat ja 10", ha dit. Els que encara no s'han presentat és perquè encara s'estan enllestint. "Els ponents no són especialistes en qüestions com l'aigua o l'energia, recullen les dades dels especialistes, les treballen i, si és necessari, es tornen a reunir amb els experts, són perepunyetes i es fixen en cada detall", ha remarcat.

Segons el sociòleg, el Consell estudia tots els escenaris, els d'acord i els de desacord (amb l'Estat espanyol i la Unió Europea). "No escatimem en plantejar totes les dificultats", ha assegurat. "La credibilitat del Consell està en plantejar tots els escenaris". Cardús s'ha mostrat convençut que en el procés sobiranista els pactes que s'establiran amb Espanya no seran per "amistat" sinó per "necessitat", i en aquest aspecte no els ha descartat.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/07/cardus_la_independencia_no_produeix_cap_fugida_a_l_espai_101851.php