dissabte, 21 de juny del 2014

Solidaritat organitza un debat a Girona sobre la consulta i com fer la independència

20/06/2014

Els representants de les entitats coincideixen en la importància de celebrar la consulta el 9-N









Aquest dijous al vespre s’ha celebrat a l’Auditori Josep Irla de la Generalitat de Girona un debat polític entre entitats partidàries de fer la consulta i -de forma més o menys clara- independentistes, titulat “Es farà la consulta? Com farem la independència?”.

 L’acte, organitzat per Solidaritat Catalana per la Independència (SI) i el Cercle d’Estudis Sobiranistes, ha comptat amb Uriel Bertran (secretari general de SI), Josep Bosch (coordinador de
l’ANC a Girona), Jordi Navarro (regidor de la CUP a Girona), Fermí Santamaria (alcalde de Llagostera per CiU) i Lluís Sais (portaveu d’ERC a la Bisbal d’Empordà) com a ponents. El debat ha estat moderat per Jordi Pibernat, secretari d’organització de SI a les comarques de Girona.

Les preguntes han sigut diverses, des de si es pot fer la consulta, passant per què cal fer si l’Estat espanyol ho impedeix fins a com hauran de ser les negociacions amb Espanya després de proclamar la independència. Totes les entitats han coincidit en que la Generalitat té tots els mitjans necessaris per la celebració de la consulta, així com en que si l’Estat la impedeix fent ús de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat serà també una victòria per la transcendència internacional antidemocràtica que aquesta acció tindria. En aquest sentit, Uriel Bertran ha senyalat que “sota cap concepte hem de treure les urnes nosaltres a petició de l’Estat, ja que comportaria un problema de credibilitat internacional i de desconnexió social”.

Respecte al millor camí per assolir la independència, els representants de SI i la CUP s’han posicionat favorables a realitzar, si cal, la consulta unilateralment com a objectiu immediat, mentre que per part de CiU, ERC i l’ANC han posat èmfasi en la importància de la celebració de la consulta, però han deixat una porta oberta a unes eleccions plebiscitàries "en cas de no poder-la fer". Bertran ha avisat del risc d’unes eleccions plebiscitàries, ja que “en unes eleccions juguen molts factors que poden entorpir i frenar el procés (grans majories, el paper que juga cada partit...)”. En relació a les negociacions amb Espanya després de proclamar la independència, el representant de l’ANC ha senyalat el deute espanyol com “una carta important amb la que jugar per part de Catalunya, ja que també servirà per negociar el reconeixement internacional”.

Al finalitzar el torn dels ponents, s’ha donat la paraula al públic, i algun assistent a aprofitat per reclamar als representants dels partits parlamentaris una campanya institucional favorable al Sí-Sí tal i com succeeix a Escòcia, esmenant la proximitat de la data de la consulta.