dilluns, 2 de juny del 2014

El rei d’Espanya abdica en plena crisi institucional

02/06/2014

ABDICACIÓ

Rajoy s’apropia del relleu i anuncia que el nou monarca serà Felip VI


Nerea Rodríguez



Mariano Rajoy anunciant l'abdicació del Rei Joan Carles I



El Rei espanyol Joan Carles I ha decidit abdicar, i ho ha fet en plena crisi institucional. Així ho ha anunciat aquest matí el president espanyol, Mariano Rajoy, durant una declaració institucional al Palau de la Moncloa. El seu fill, l’encara príncep Felip, serà qui el rellevarà com a cap de l’Estat.

El Rei Joan Carles I abdicant
Rajoy ha explicat que serà el propi Joan Carles qui explicarà avui els motius que l’han portat a prendre aquesta decisió, i ha assenyalat que “l’he trobat convençut que aquest és el millor moment perquè això es pugui produir”.

Per tal que l’abdicació i el relleu es puguin fer efectius, el president
espanyol ha convocat per demà un consell de Ministres extraordinari i, posteriorment, el Congrés i el Senat hauran d’aprovar una llei orgànica, segons estableix l’article 57.5 Constitució, per posar en marxa el procés. En aquest sentit, Rajoy ha desitjat que “un termini molt breu les Corts puguin proclamar com a rei al qui avui és príncep d’Astúries”.

Alhora, s’ha mostrat convençut que “sabrem escriure aquesta nova pàgina de la història amb tranquil·litat i agraïment a la figura del rei”. També ha volgut “retre homenatge a la persona que ha encarnat el punt de trobada de tots els espanyols”, i ha destacat que “ha estat el millor portaveu i la millor imatge del regne d’Espanya i defensor infatigable dels nostres interessos”.

Finalment, ha mostrat una “ferma confiança” al príncep Felip: “La seva preparació, caràcter i experiència constitueixen una sòlida garantia que la seva tasca estarà a l’alçada de les expectatives”. I ha conclòs: “El procés es desenvoluparà amb plena normalitat, estabilitat institucional i com una expressió més de la maduresa de la nostra democràcia”.

El president espanyol havia convocat, per sorpresa, la premsa a una declaració institucional al Palau de la Moncloa a les 10:30hores del matí. Fonts de la Moncloa han descartat, poc després, que la compareixença fos per remodelar el govern.

Anul·lada la visita a Barcelona

El mateix dia que s'ha produït l'abdicació, el Rei tenia previst ser a Barcelona, però finalment ha anul·lat aquesta visita. Joan Carles I havia de ser a Barcelona amb motiu del 49 Congrés de la Federació Internacional d'Esquí (FIS). El congrés engloba esports olímpics de neu i també no olímpics, reuneix a més d'1.000 participants de 120 federacions nacionals i ha d'abordar l'elecció dels organitzadors dels Mundials d'esports d'hivern de 2019, entre altres temes.

L'última visita a Barcelona va ser el 21 de maig, quan el Rei, la Reina i el president de la Generalitat, Artur Mas, van lliurar a Barcelona els despatxos dels 204 integrants de la *LXIV Promoció de la Carrera Judicial.


El document d'abdicació de Joan Carles I





http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/06/el_rei_d_espanya_abdica_en_plena_crisi_institucional_101021.php