dimecres, 28 de maig del 2014

Pressions internes per forçar la sortida de Navarro del PSC

28/05/14 02:00 - barcelona -

Els crítics demanen la dimissió del primer secretari, i dirigents com Sabaté, Ros i Collboni exigeixen canvis profunds

Una part dels crítics, entre ells Tura i Castells, crearan una marca electoral socialista alternativa



Les portes de la sala de reunions del PSC es tanquen. Al fons s'hi entreveu Pere Navarro Foto: ANDREU PUIG.



Les pressions internes per demanar la dimissió de Pere Navarro al capdavant del PSC o, com a mínim, “canvis profunds” en la direcció del partit augmenten dia rere dia després de la pitjor derrota electoral dels socialistes en unes eleccions. Navarro, però, resisteix. L'aparell del partit, encarnat en el secretari d'acció política, Antonio Balmon, va negar ahir cap risc d'escissió i va apostar per la continuïtat. Les demandes per a un canvi de rumb s'accidentaven. El sector crític Avancem demana la dimissió, i dirigents fins ara no crítics com el tarragoní Xavier Sabaté, l'alcaldable per Barcelona Jaume Collboni i l'alcaldable per Reus Francesc Vallès han expressat la necessitat de canvis importants en la direcció del partit. La preocupació dels barons locals socialistes de cara a les eleccions municipals de maig del 2015 és cada cop més evident.

El PSC és avui una olla de pressió. Reunions, trobades als passadissos, dinars. Hi ha interessos
encreuats, però el que sembla clar és que hi haurà canvis. Navarro vol prendre-s'ho amb calma i reflexionar fins al 7 de juny, data més probable per celebrar un consell nacional, i no precipitar la decisió. Tanmateix, les dimissions immediates després dels mals resultats electorals d'Alfredo Pérez Rubalcaba i de Patxi López com a líders dels socialistes espanyols i bascos afegeixen pressió a Navarro. El primer secretari del PSC, però, vol parlar amb els dirigents territorials i els sectors crítics abans de decidir si continua. Un dirigent d'alt rang i proper a l'aparell, que ja s'ha reunit amb Navarro, li va comunicar que el seu suport “dependrà de si Navarro aconsegueix el suport de la majoria de dirigents del partit”. És a dir, fins i tot dirigents fins ara fidels no li donen suport al 100%. “Pot continuar, té ganes de seguir, però només ho podrà fer si fa canvis molt seriosos i si té el suport de la majoria”, admet. “El PSC no ha passat encara el seu pitjor moment. A la tardor hi ha la qüestió de la consulta i al maig, les municipals. Per tant, necessitem canvis en el projecte i relligar els vincles familiars trencats”, recomana aquest veterà dirigent socialista.

La classe mitjana del PSC
La crisi interna, però, ja va més enllà dels crítics d'Avancem i Agrupament Socialista. L'anomenada classe mitjana del partit, els dirigents que fins ara no havien criticat en públic la direcció però que veuen que cal un canvi de rumb, han començat a alçar la veu. Alguns ho fan suaument o en privat, com l'alcaldable per Barcelona, Jaume Collboni; l'alcaldable per Reus i diputat al Congrés, Francesc Vallès, o l'alcalde de Lleida, Àngel Ros. Tots ells han vist com, en les eleccions europees, el PSC perdia molta força a les seves ciutats. Ros demana la celebració d'una conferència política per “revisar la posició política no només en temes nacionals, sinó també econòmics i socials''. Alguns, però, expressen la crítica de manera més contundent, com ara el president de la federació del PSC del Camp de Tarragona, Xavier Sabaté, que va exigir la celebració d'un congrés extraordinari en què s'escolliria una nova direcció tal com han fet al PSOE i al PSE. “Penso que és la resposta més adequada i la mesura més positiva en uns moments com aquests. És de manual, és gairebé de primer de carrera”, va assegurar a l'ACN. Tanmateix, sectors crítics com Avancem o Agrupament Socialista no demanen un congrés extraordinari perquè veuen difícil guanyar-lo en aquests moments. Sabaté ho va demanar dins una tensa reunió del grup parlamentari. Segons algun dels assistents, “hi va haver intervencions molt dures per demanar canvis” però “Lucena i Navarro s'han enrocat”. Queda pendent de resoldre, probablement en els pròxims dies, el càstig sobre els tres diputats díscols Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura de la comissió de garanties del partit.

El portaveu del grup parlamentari, Maurici Lucena, tot i qualificar de pèssim el resultat electoral, va voler atribuir-ne les causes a “la transfiguració del mapa polític català” i no pas al lideratge de Navarro. Aquesta és la principal raó de la davallada del PSC i ha de fer reflexionar tant a la direcció del partit com als moviments crítics. Per això Lucena valorava positivament la convocatòria d'un consell nacional per fer “una reflexió col·lectiva i unida per millorar la projecció del PSC”. Pel que fa a les peticions d'un congrés extraordinari, Lucena només va dir que això és “potestat del primer secretari”.

Alguns dirigents i exdirigents socialistes no van esperar més i ja van anunciar ahir la creació d'una marca electoral socialista alternativa al PSC per a les municipals del 2015. La crida està signada, entre d'altres, pels exconsellers Montserrat Tura, Marina Geli, Antoni Castells i Joaquim Nadal, a més d'altres membres del partit com Pia Bosch i Manel Nadal, la fins ara eurodiputada Maria Badia i membres de l'executiva socialista com Jordina Freixanet i Daniel Font. Cap d'ells trencarà, de moment, el carnet del PSC.

La idea és presentar el nou “moviment” el 4 de juliol en una trobada de l'Espai Socialista similar a la que es va fer a Cotxeres de Sants el 21 de març. “Hem de fer un pas endavant i crear un nou moviment. Sobretot pensant en les municipals”, explica Montserrat Tura a aquest diari. De moment no és un partit polític, tot i que podria convertir-s'hi en un futur.

La iniciativa no va tenir el suport de tots els crítics en una reunió celebrada dilluns a Barcelona. Àngel Ros, company de Geli al grup crític Agrupament Socialista, rebutja la idea de presentar-se a l'alcaldia de Lleida sense les sigles del PSC. I Avancem, impulsat per l'alcaldable per Vilanova, Joan Ignasi Elena, no s'hi uneix de moment, ja que volen esperar a decidir-ho en l'assemblea anual que faran el 28 de juny. “No ens hi oposem, però tampoc hi donarem suport ara”, diuen.

LES FRASES


He iniciat un procés de reflexió col·lectiva àmplia amb els companys del partit, també els crítics
Pere Navarro
primer secretari del psc

Ara no tenim cap risc de cap escissió. Qui està orfe és qui pateix la crisi, i no l'electorat socialista
Antonio Balmón
secretari d'acció política del PSc

La resposta més adequada en uns moments com aquests és un congrés. És de manual
Xavier Sabaté
diputat del psc

Hem de fer un pas endavant. Crearem un moviment. Sobretot pensant en les eleccions municipals
Montserrat Tura
exconsellera del govern

Respectem la decisió de Rubalcaba i de Patxi López. Però és evident que són partits diferents
Maurici Lucena
portaveu del psc al parlament

Hem de revisar la posició política no només en temes nacionals, sinó també econòmics i socials
Àngel Ros
alcalde de lleida

Carta de Navarro als militants


Navarro, conscient de ser una figura discutida entre les bases socialistes després dels mals resultats en les eleccions, va enviar ahir a la tarda una nova carta als militants del PSC per explicar el seu full de ruta de les pròximes setmanes. En la carta, tal com ja va avançar ell mateix en roda de premsa dilluns, explica als militants que farà reunions amb actors interns i externs del PSC, incloent-hi els sectors crítics Avancem i Agrupament Socialista. La idea, segons la carta, a què va accedir l'ACN, és intentar reformar l'executiva integrant tots els sectors del partit. Segons expressa Navarro, el PSC necessita “un procés de reflexió col·lectiva àmplia” per “tornar a ser fort i cohesionat, alhora que obert i permeable a la societat catalana” tot i que, segons diu, “la situació és molt complexa”. La missiva subratlla el paper dels sectors crítics: “Continuen tenint un objectiu comú amb mi, que és el PSC.”
Darrera actualització ( Dimecres, 28 de maig del 2014 02:00 )