diumenge, 18 de maig del 2014

L'independentisme flamenc també es posa a prova el 25-M

Diumenge  18.05.2014  06:00

La setmana vinent els flamencs i valons han de votar en les eleccions europees, les parlamentàries regionals i les federals belgues



La vila flamenca de Vilvoorde, situada al districte electoral de Halle-Vilvoorde.



Superdiumenge electoral. Així es pot definir la jornada del 25 de maig a Flandes i Valònia, on els electors hauran de passar obligatòriament per les urnes per votar en les eleccions europees, als parlaments regionals i també a la cambra federal belga.

L’independentista Nova Aliança Flamenca (N-VA), principal força en les generals de fa quatre anys, manté la posició en els sondatges amb més d'un 30% d'intenció de vot. Aquesta formació encapçalada pel batlle d’Anvers, Bart De Wever, va anunciar l’any passat un pla per a desmantellar l'estat belga i
crear una confederació entre Flandes i Valònia, com a pas previ a una possible independència.

La proposta de l'N-VA, en què Bèlgica hauria d'esdevenir una confederació de Flandes i Valònia amb un estatut especial per a la petita minoria alemanya i amb unes condicions especials per a la capital, Brussel·les, plana en aquesta campanya electoral, però tot i això són les qüestions relacionades amb la crisi i l’economia, la immigració i la seguretat les que han ocupat fins ara més el debat.

I és que els anys vinents s’hauria d’aplicar la sisena reforma de l’estat pactada durant l’última i complicada legislatura, en què l’actual primer ministre belga, el socialista való Elio Di Rupo, no va poder accedir al càrrec fins al cap de divuit mesos d’intents infructuosos. El seu Partit Socialista, de fet, encapçala els sondatges a Valònia amb un 29,3% d'intenció de vot i ha llançat crides a aturar la ‘política de dretes’ de l’N-VA i les seves 'exigències' per a Flandes.

L’N-VA, per contra, es presenta amb un programa ple de mesures per a impulsar l’economia i l’ocupació, rebaixar imposts, ajustar l’ajuda social i limitar la immigració amb la intenció tant de continuar en el govern flamenc, ara en coalició amb democristians (CD&V) i socialistes (SPA), com d’obtenir per primera vegada un lloc al previsible govern de coalició federal, on n'ha estat relegat aquesta última legislatura. De Wever, de fet, no amaga l'aspiració d'ésser l’encarregat de formar el nou govern federal.

Informació relacionada:

La proposta confederal flamenca fa trontollar Bèlgica (1-11-2013)

RTBF: Per què és obligatori votar a Bèlgica?



http://www.vilaweb.cat/noticia/4191698/20140518/lindependentisme-flamenc-posa-prova-25-m.html