diumenge, 13 d’abril del 2014

Les consultes populars sobre la independència arriben a Euskal Herria

Diumenge  13.04.2014  06:00

Avui es fa al municipi navarrès d'Etxarri Aranatz un votació inspirada en l'experiència catalana del 2009-2011 · A migdia havien participat el 25% dels veïns amb dret de vot








Dijous passat va fer tres anys de la consulta sobre la independència a la ciutat de Barcelona, amb la qual es tancava un procés començat el 13 de setembre de 2009 a Arenys de Munt i en el qual van acabar participant quasi un milió de persones i centenars de municipis de Catalunya. L'èxit de les consultes populars catalanes també s'ha pogut mesurar amb els processos semblants que, inspirant-s'hi, s'han desenvolupat després en més països: el Tirol del Sud, Irlanda i, des d'avui, Euskal Herria.







Amb l'experiència catalana com a model, en efecte, el novembre del 2011 es van començar a fer consultes sobre la independència al Tirol del Sud. El 25 de maig de l'any passat, per la seva banda, van arrencar una sèrie de referèndums populars a Irlanda per a saber el parer de la població sobre la reunificació de l'illa.

I avui les consultes sobre la independència s'estrenen a Euskal Herria, amb una votació oberta a les aproximadament dues mil Etxarri Aranatz i són majors de setze anys. Han de respondre la pregunta següent: 'Vol ésser ciutadà o ciutadana d'una Euskal Herria independent?'

La consulta és impulsada per la plataforma ciutadana A13, constituïda fa dos anys i mig per a 'aprofundir en els valors propis d'una democràcia, en la convivència entre els veïns, en la participació ciutadana i en la dignificació de l'opinió dels ciutadans'. El col·lectiu va agafar el relleu al municipi (actualment amb set regidors de Bildu, tres de Nafarroa Bai i un del PP), que volia tirar endavant una consulta sobre la mateixa qüestió i va topar amb l'oposició del govern navarrès.

Les meses s'han instal·lat en un espai cèntric del municipi i seran obertes de les nou del mati a les vuit del vespre. A migdia, la participació ja era del 25%.
persones que tenen fixada la residència al municipi navarrès d'

Entrevista relacionada: