dimecres, 5 de març del 2014

La Junta d'Extremadura s'empesca unes balances per a negar l'espoli fiscal a Catalunya

Dimecres  05.03.2014  16:58

Autor/s: ACN

Contraposa 'les balances reals' seves a les balances fiscals








El conseller d'Economia d'Extremadura, Antonio Fernández, ha presentat avui el seu estudi de balances fiscals, que les ha batejades com a 'balances reals'. La Junta les ha elaborades amb dades 'oficials' que posen de manifest 'la realitat' dels recursos que rep el seu territori. La Junta assegura que Catalunya és el primer en finançament per habitant i Extremadura el desè. Segons el conseller, el 'principi de solidaritat' que ha marcat fins ara les balances fiscals 'ha de seguir regint' al nou sistema de finançament que prepara el govern espanyol, perquè "és a la constitució". 'Des d'Extremadura volem construir més Espanya', ha dit Fernández.



 




La vicepresidenta d'Extremadura, Cristina Teniente, va avançar ahir que les balances fiscals que havia elaborat el seu govern a partir de les dades facilitades pel Ministeri d'Hisenda "no deixarien indiferent ningú, ni a Catalunya ni a la resta de comunitats". Segons Teniente, a diferència de les balances fiscals que s'han presentat fins ara, els seus càlculs es basen en criteris "objectius" perquè recullen "els dèficits històrics de la comunitat autònoma", cosa que "és molt útil" perquè "alguns estan exposant balances per fer-les valdre en una mena de reivindicació unilateral abans de la negociació del model de finançament autonòmic".


Amb tot, el conseller extremeny ha presentat finalment un document de 33 pàgines que no quantifica els fluxos territorials i que ha denominat com a 'balances reals'. Recull els greuges del sistema de finançament respecte al seu territori. Entre altres, apunta els costos que suposa prestar serveis públics al seu territori. Segons el conseller d'Economia, l'important no és el que un territori rep o paga, sinó el que reben els seus ciutadans, i les dades han posat de manifest que el Ministeri d'Hisenda a fer "un procés de reflexió" i a "escoltar" la regió abans d'elaborar el nou sistema de finançament.

Catalunya, en primer lloc?


El document evita els fluxos per territoris però apunta, entre altres, la 'balança real' del finançament per habitant. Segons apunta, Catalunya lidera aquest rànquing amb 4.340,89 euros per habitant, el País Valencià segon amb 3.273,43 euros per habitant, Balears tercer amb 3.161 euros i Extremadura ocupa el desè lloc amb 2.605,37 euros per habitant. En canvi, quan presenta el finançament autonòmic per habitant, sense el criteri de la 'balança real', Extremadura ocupa el tercer lloc amb 2.360,39 euros per habitant per darrere de Cantàbria (2.615,10) i La Rioja (2.549,34), mentre que Catalunya es troba en vuitena posició amb 2.090,01 euros per habitant

El document també recull que Catalunya es la primera comunitat en deute públic per habitant, 7.104,5 euros, seguida del País Valencià i Balears. La mitjana espanyola ?s de 4.194 euros i Extremadura, segons aquests càlculs, se situa en últim lloc, amb 2.304,5 euros.

A més, introdueix conceptes com el 'saldo energètic', on Extremadura consta en segon lloc, les emissions per hectàrea, on consta última, la 'balança ecològica, on ocupa el primer lloc.

També una 'balança d'infraestructures' on denuncia que Catalunya ha rebut 209 milions d'euros en subvencions i convenis per al transport del Ministeri de Foment, mentre que la resta d'Espanya, afirma, zero.

També destaca que Catalunya acumula el 22% del pes de la indústria a l'Estat, mentre que Extremadura l'1,2%, i que Catalunya és també la primera comunitat en empreses de més de 500 treballadors, 32, mentre que Extremadura ocupa l'últim amb una.

En aquest marc, recorda que Extremadura té un atur del 29,1% i un PIB equivalent al 68% de la mitjana espanyola, mentre que el País Basc, Madrid, Navarra i Catalunya tenen aturs d'entre el 16,3 i el 17,5% i un PIB que va del 135 al 120%. El document assegura a ,és que Extremadura és el primer territori pel que fa a pressió fiscal al 2012, un 13,60%, mentre que la mitjana espanyola és de l'11,16% i la de Catalunya un 10,83%.

Per últim, denuncia que la despesa de l'Estat a les comunitats es concentra a Madrid (7.957 milions), Andalusia (3.209 milions) i Catalunya (2.113 milions), mentre que a Extremadura són 489 milions d'euros.

Tot plegat forma part dels preliminars del nou finançament que redactarà el Ministeri d'Hisenda i que s'ha de negociar al llarg del 2014 al Consell de Política Fiscal i Financera. Per elaborar-lo, l'equip de Montoro tindrà en compte, entre altres, les balances fiscals, però no com s'han conegut fins ara, sinó com a "comptes regionalitzats" que inclouen conceptes com la defensa i la despesa de les ambaixades i tenen com a objectiu evitar el "mal ús" que el sobiranisme feia de les balances tradicionals.