dijous, 20 de març del 2014

El govern ja treballa en el cens de catalans a l'estranger perquè puguin votar al referèndum

Dijous  20.03.2014  14:46

Serà d'inscripció voluntària i personal









El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) publica avui l'inici del procés d'informació pública per a la creació d'un cens propi de catalans residents a l'exterior. Aquesta és una històrica reivindicació d'aquest col·lectiu prevista legalment des de fa 18 anys, però que no s'ha arribat a desenvolupar mai i que permetrà, amb vista al referèndum del 9 de novembre, que els residents a l'estranger puguin votar.

Segons que informa el diari El Punt Avui, el consell executiu aprovarà el registre en les pròximes
setmanes i tot seguit començarà una campanya específica d'informació adreçada als catalans que viuen a fora, per a donar a conèixer el cens i animar que s'hi apuntin.

La inscripció serà personal i voluntària. Operativament, s'hi podran apuntar tots els catalans que ara ja siguin al registre estatal, el cens d'espanyols residents a l'estranger (CERA). És a dir, aquells que tinguin nacionalitat espanyola, a més dels descendents d'espanyols que conservin la nacionalitat i no hagin residit mai en territori espanyol, però que tinguin un municipi català d'adscripció. Al CERA hi ha actualment 174.279 catalans majors de 18 anys en aquestes condicions, 12.393 més que no fa un any.

El govern dóna compliment així a l'article 26 de la llei 18/1996 de relacions amb les comunitats catalanes de l'exterior, que l'insta a crear i mantenir un cens propi per facilitar ajut, assistència i protecció a aquest creixent col·lectiu, tal com fixa l'article 2. Aquest cens podrà servir, entre més coses, per a permetre la participació dels catalans residents a fora en processos participatius que s'organitzin al país, com ara la consulta del 9 de novembre. De fet, les entitats de la Catalunya exterior, que han expressat l'últim any el temor a quedar fora del procés, veuen bé la creació d'un cens específic sempre que se'n faci una campanya amb 'la necessària anticipació', si bé demanen que també s'hi puguin inscriure catalans residents a la resta de l'estat.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4180354/20140320/govern-treballa-cens-catalans-lestranger-puguin-votar-referendum.html