dijous, 13 de febrer del 2014

Una trentena de jutges catalans defensen la viabilitat de la consulta amb la Constitució actual

3/02/2014

REFERENDUM

Magistrats catalans d’audiències provincials i jutges de primera instància reivindiquen el dret a decidir de Catalunya


Albert Ribas


El jutge de l'Audiència de Barcelona, Santi Vidal
Una trentena de jutges i magistrats catalans han signat un manifest a favor del dret a decidir de Catalunya on hi defensen que és possible celebrar la consulta dins l’actual marc constitucional si es fa una interpretació segons la legislació internacional i des d’una “perspectiva dinàmica i viva, no sacramental”.

El manifest, que recorda que els catalans han decidit almenys en tres ocasions recents la seva relació amb l’Estat, la més recent l’any 2006 amb l’Estatut, s’enviarà als partits polítics, al Govern i al Parlament. Tot i que la majoria dels 34 signants formen part de diverses associacions de jutges, és la primera vegada que alts funcionaris de l’Estat signen un manifest que defensa la legalitat del dret a decidir.

Entre els magistrats signants s’hi troben Santi Vidal, Josep Niubó, Joan Francesc Uría, Juli Solaz, Carmen Sánchez-Albornoz i Montserrat Comas d’Argemir, tots ells de l’Audiència de Barcelona. Pel que fa a jutges d’instrucció de Barcelona, destaquen Josep Maria Miquel Porres, Míriam de Rosa Palacio o Josep Maria Pijuan, jutge del cas Palau recentment jubilat.

Segons l’escrit, el punt clau del debat sobiranista passa per la indiscutible condició de nació de Catalunya i, per tant, la seva “plena sobirania per decidir el seu futur”. Els signants defensen que el principi democràtic impregna l’ordenament jurídic internacional i de la Unió Europea, un fet que els porta a afirmar que la negació del dret a decidir “només es pot entendre i sostenir per un criteri estrictament ideològic i polític de negar la realitat nacional de Catalunya”. 


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/02/una_trentena_de_jutges_catalans_defensen_la_viabilitat_de_la_consulta_dins_la_constitucio_98750.php