dimecres, 26 de febrer del 2014

El Banc d'Espanya calcula que els salaris han caigut més del que diuen les estadístiques

La destrucció d'ocupació temporal i de baix valor afegit al principi de la crisi va fer pujar el sou mitjà, que va començar a baixar a partir del 2010


NO NOMÉS AMB LA FEINA Un estudi de la Comissió Europea certifica que amb la reducció de l'atur no n'hi haurà prou per invertir l'alta pobresa.
El Banc d'Espanya assegura en el seu últim butlletí econòmic que el procés de moderació salarial que es va iniciar el 2010 "podria ser una mica més intens" del que indiquen les estadístiques agregades sobre costos laborals.

En un article, la institució que governa Luis María Linde assenyala que els salaris van créixer en termes reals durant la fase inicial de la crisi, en part per les variacions registrades en la composició de l'ocupació, que va fer que els treballadors amb més formació i experiència guanyessin pes relatiu, i justament són els que acostumen a cobrar sous més alts.


En aquest sentit, l'organisme assenyala que els canvis en la composició de l'ocupació registrats des del 2008 han estat "molt intensos" i, en general, "han estat esbiaixats cap a una pèrdua important del pes relatiu d'aquells grups amb menors nivells salarials".

Els treballadors més joves han reduït la participació en l'ocupació total quasi nou punts entre el 2008 i el 2013, mentre que els estrangers han baixat dos punts. 

Els assalariats amb menys nivell educatiu van passar d'un pes de quasi el 15% sobre el total fa sis anys a un pes del 10,2% el 2012. Els treballadors amb menys antiguitat a l'empresa es van reduir "amb intensitat" per l'impacte més fort de la crisi sobre l'ocupació temporal.

Així, els treballadors amb més de tres anys d'experiència van passar de representar el 61,7% de l'ocupació el 2008 a un 73% el 2012.

A partir del 2010, però, els salaris van canviar la tendència per començar a baixar. Segons el Banc d'Espanya és en aquest punt quan van començar a mostrar un comportament "més d'acord" amb la debilitat del mercat laboral. 

La institució ha afegit que aquest procés de moderació salarial pot ser més intens del que reflecteixen les estadístiques sobre costos laborals.