dimecres, 29 de gener del 2014

Toni Albà: "La independència és un acte d’amor"

29/01/2014

INDEPENDÈNCIA

L’actor compara els catalans amb el Tió i assegura que "Espanya té un problema amb els catalans: ens odia. Ens té sotmesos"


Nerea Rodríguez


L'actor Toni Albà
“La independència és un acte d’amor”. Això opina l’actor Toni Albà, qui va pronunciar aquest diumenge una conferència a les Cotxeres de Sants, sota el títol “Ser o no ser català”. Albà ho va justificar afegint que “és un acte d’amor cap a les generacions futures”. “Volem la independència perquè volem que els nostres fills tinguin més oportunitats que nosaltres i més llibertat”, va etzibar.

En la conferència, organitzada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), l’actor va sentenciar: “Sóc català”, però va afegir que “el verb ser es conjuga amb un altre verb: estar. Per tant, sóc català, però l’estat és l’Estat espanyol”. “Seria correcte dir que som catalans però que estem espanyols”, va dir en to humorístic, alhora que afirmava: “Estic espanyol com qui està fotut, malalt, constipat, pagant, com qui està fart d’estar pagant. Aquest és el problema”.

A més, Albà va considerar que “Espanya i els espanyols ens han ultratjat”. “I no em refereixo mai als ciutadans espanyols. Em refereixo als Governs i als oligarques espanyols”, va matisar. I es va queixar: “L’Estatut, el pacte fiscal, el concert econòmic,... cada vegada és una burla per part de l’Estat espanyol”.

Durant la conferència va comparar els catalans amb el tió: “Estem tot l’any a la llenyera, treballant molt, i a principis de desembre et van donant menjar (tot el que sobra), arriba el dia de Nadal, et tapen amb una manta, arriben els cobradors d’Hisenda i fan cagar el tió, fins que fem la cagada! Ja n’he donat 16.500 milions, que se’n van i no tornaran. I quin és el premi?” “Que no et cremin a la llar de foc?”, va preguntar irònicament, per després etzibar: “I després et fiquen al fons del garatge a continuar treballant”.

"Espanya ens té sotmesos"



Segons Albà, “Espanya té un problema amb els catalans: Espanya ens odia. Ens té sotmesos”. En aquest sentit, va explicar que “Espanya porta 300 anys colonitzant-nos, prohibint la nostra llengua, abolint les nostres institucions i constitucions. Per què ens odia? Perquè afirmem que no ens sentim espanyols?” “Ens odien perquè som catalans”, va sentenciar, i va argumentar que “la catalanofòbia és una forma de xenofòbia molt estesa. Però ja tenim una cosa guanyada: la xenofòbia. Aquesta és l’odi a l’estranger, doncs saben que som estrangers, a casa nostra, però estrangers”.

L’actor també va voler deixar molt clar que “no desitjo cap mal als ciutadans espanyols. Vull que els ciutadans d’Espanya se’n surtin, perquè necessitarem tenir uns bons veïns i col·laboradors”. Alhora es va queixar que “vivim en un edifici que es diu Catalunya. I som uns quants milions de persones que paguem un munt de diners a Fincas España, que són els nostres administradors. I els paguem molts diners perquè ens pintin el rovellats de les baranes, que es netegin els vidres, que ens arreglin les humitats del sostre, i el jardí, i l’ascensor. I quan els hi demanem que ens ho vinguin a arreglar diuen que no poden, que la comunitat del costat també ho necessita”.

Continuant amb aquesta argumentació, va afegir: “I llavors et fixes i veus que Fincas España no té cap problema, que ho té tot molt nét, que tenen ascensors d’alta velocitat que paren en replans on no hi viu ningú”. “La resposta no és ser o no ser nacionalista, sinó dir: a partir d’ara ens ho portarem nosaltres, que molt pitjor que vostès no ho farem. Segur que ho farem millor”, va recalcar.

Sobre l’opció d’un Estat federal, Albà va opinar que “no podem ser un Estat federal perquè només ens podem federar des de la nostra independència. Si som independents ens federarem a Espanya, perquè moltes mercaderies d’Andalusia hauran de passar per aquí per anar a França. Ens federarem des de la nostra independència, igual que ho farem amb França o amb Suïssa, amb qui vulguem”. I va advertir que “per federar-se cal conèixer el significat de la paraula respecte”.






http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/01/toni_alba_la_independencia_es_un_acte_d_amor_98423.php