dilluns, 13 de gener del 2014

Suïssa, un referent per a una futur estat català independent

L'ANC del país centreeuropeu planteja el model helvètic com a fórmula per adoptar en una república

L’Estat del secret bancari no forma part de la UE


, Barcelona | Actualitzat el 12/01/2014 a les 21:00h



Suïssa, model per a Catalunya? Foto: ANC


L’Holanda del Sud d’Europa, un Massachusetts mediterrani o per què no.... una Suïssa de caràcter llatí. Així ho van explicar membres de l’Assemblea Exterior a Suïssa de l’Assemblea Nacional Catalana en un cicle de xerrades que s’estan celebrant en el marc del projecte “El país que volem”. Una iniciativa que busca conèixer referents internacionals i per debatre públicament sobre com organitzar el país l’endemà de l’autodeterminació

Segons els representants “helvètics" de l’ANC conèixer Suïssa a fons proporciona “un punt de partida per a imaginar una Catalunya que funcioni millor que l’actual”. L’exemple de la Confederació Helvètica, una república que té el doble de renda de Catalunya, és per l’ANC un model “d’inspiració”.

Un sistema a seguir
Una inspiració generada tant pel sistema polític i administratiu com pel sistema econòmic, molt competitiu i eficient. Fins i tot, algunes dades aguanten la comparació amb Catalunya, com és el cas de les exportacions: Suïssa exporta el 35% del PIB, una xifra similar a l’economia catalana.

Pel que fa a l’administració política, els representants de l’ANC lloen el sistema polític suís com a “participatiu i descentralitzat, en el qual el polític no és professional”. “El país dels referèndums, de l'exèrcit discret i eficaç, del dret a tenir armes lliurement, de l’eficiència administrativa, transparència pública i descentralització seria un model a seguir”, apunten des d’aquesta assemblea internacional que destaquen Suïssa com l’estat que té menys pobresa infantil a Europa, un 6'8%, i amb un 99% del sistema educatiu públic, gratuït i de qualitat.

La UE?
Sobre la polèmica de la continuïtat o no d’una Catalunya independent a la Unió Europea, l’ANC a Suïssa recorda que un  77% dels suïssos van preferir més acords bilaterals amb Brussel·les que no pas entrar en l’entramat comunitari. De fet, no van entrar a l’ONU fins el 2002.


http://www.naciodigital.cat/noticia/63554/suissa/referent/futur/estat/catala/independent