dijous, 9 de gener del 2014

Les claus d’una llista unitària a Europa

Dijous, 9 de gener de 2014 05:00 h

És possible encara una #ViaCatalana a Europa? O un cop més els interessos partidistes ho faran impossible? Tothom que parla de llista unitària parla sincerament? Què volen UDC i ICV-EUiA?


Totes les enquestes ho confirmen, existeix una voluntat majoritària entre els participants a la Via Catalana, és a dir entre els partidaris del dret a decidir i favorable a la independència que la millor solució per a les properes eleccions europees és una llista unitària que aplegués els partits polítics que han donat suport al referèndum i la societat civil que va fer possible les mobilitzacions massives dels dos darrers 11 de setembre, perquè  donaria una imatge més clara de la voluntat del poble de Catalunya. Negar aquesta evidència té interessos partidistes en contra i segurament alguns partits polítics els fa nosa tanta demanda d’una llista unitària. 

La llista unitària #ViaCatalanaEuropa seria clarament guanyadora i faria augmentar la participació electoral
Sense cap mena de dubte augmentaria la participació, les eleccions serien una festa democràtica, l’esperit de la via catalana reviuria en unes urnes i la victòria seria tant clara que Europa veuria un missatge contundent, una mostra de democràcia incontestable, convertiríem Catalunya en un dels espais amb més participació electoral de tota Europa.

Mas vol la llista unitària i Duran no vol anar amb ERC? Com es menja?

El president i la direcció de CDC vol realment una llista unitària? O vol evitar una derrota electoral a mans d’ERC? Si CDC realment vol aquesta unitat, el primer que hauria de fer és clarificar el posicionament de Duran i Lleida, no és pot demanar als republicans anar junts i que Duran digui a cada moment que no volen anar amb ERC.

Junqueras vol realment una llista unitària? O ERC prefereix anar per separat i ser per primer cop des de la república primera força política?

Segurament per a molts  la llista unitària és l’aposta , i per altres, la possibilitat d’una victòria fa que apostin per la participació en solitari dels republicans a les eleccions europees, però Junqueras també té molt clar que el procés cap a la independència és fa amb CDC i amb la societat civil o fracassarem.

ICV-EUiA amb neguit davant una llista unitària, els bons resultats que es preveuen per a IU, i no per a ICV, són un clar motiu per dir no a la llista unitària

Les darreres enquestes deixen molt clar que ICV-EUiA pateix un fort estancament a Catalunya, malgrat que el seu partit germà treu uns excel·lents resultats a Espanya, i la possibilitat que IU pugui governar Espanya amb el PSOE, és una opció que anima a bona part de l’actual direcció de la coalició. Però això comporta també un fort desgast intern per no apostar clarament pel dret a l’autodeterminació.

Encara és possible la llista unitària #ViaCatalanaEuropa ?

És possible i és una llista guanyadora i sobretot guanyadora a Europa, però aquesta preocupa i molt alguns partits i sobretot al Govern Espanyol, i faran el possible per evitar-la, qualsevol altre cosa és millor per a Espanya. Sense generositat aquesta llista no serà possible, però si és possible serà una gran fita per a tot el procés.

Algú es pot imaginar la cara dels estadistes espanyols i dels unionistes a la nit electoral veien el resultat de les eleccions europees, unes primeres plebiscitàries amb una clara victòria del Sí i d’una de les majors participacions electorals de tota Europa?

Ens podem imaginar  un acte electoral unitari al Palau Sant Jordi o en espai semblant amb un clam pel sí a la independència? Qui gosarà parlar de fractura social?  I una #ViaCatalanaEuropa clarament guanyadora i les seves conseqüències? Celebraríem el primer referèndum i Espanya encara es




1 comentari :

Joan Corcoy ha dit...

Hauriem d'aprofitar aquesta ocasió, que no podran prohibir, per fer un assaig de veritat sobre el referèndum i si la candidatura unitària independentista (encara que només fos de CDC i ERC amb el suport de les CUP i les entitats civils independentistes) tragués mes del 50% dels vots doncs DUI i prou!