dijous, 5 de desembre del 2013

La crònica: Por a la desmobilització espanyolista davant el 6D

04/12/2013

El PSC prohibeix els gràfics. C's presenta un suposat informe sobre un CNI català però esdevé la riota de mig Parlament. Hi haurà pregunta a finals d'any. L'advertiment d'Otto von Bismarck


Lluís Bou



El portaveu de 'Som Catalunya, somos España', José Domingo, i el líder de Ciutadans, Albert Rivera


La por s'està estenent entre els partits espanyolistes davant la manifestació del dia de la Constitució, el 6 de desembre. Detecten desmobilització. Haurien de superar la convocatòria del 12 d'Octubre per demostrar una musculació de l'unionisme, però comencen a donar per fet que no ho aconseguiran. I això que per divendres no preparen una simple concentració, sinó tota una manifestació.

"Aquest és un pont molt llaminer", s'explica passadissos del Parlament el portaveu de 'Som Catalunya, somos Espanya', José Domingo, com si preparés la baixada del suflé. Ha acudit al legislatiu català per entrevistar-se per separat amb Alícia Sánchez Camacho, Albert Rivera (PP) i Pere Navarro (PSC), els líders del front espanyolista.

Els socialistes, acomplexats

Però la direcció del PSC viu visiblement acomplexada el gir unionista que ha donat al partit a l'aparcar el dret a decidir. Arriba fins al punt que prohibeixen a les televisions i fotògrafs captar imatges de la trobada que mantenen amb els organitzadors de la manifestació de divendres. A la reunió també hi és present Celestino Corbacho, que era el gran partidari que el PSC s'adherís a la marxa del 6D.

José Domingo no ha aconseguit finalment l'aval del PSC, i això ara s'està veient que serà un contratemps per als unionistes. No creixen. "El PSC hi serà en esperit, i alguns dels seus regidors, dels seus dirigents, hi seran físicament", explica a la sortida l'exdiputat de Ciutadans. Els socialistes prefereixen no parlar-ne.

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez Camacho


El suposat informe de C's esdevé riota


Com que l'espanyolisme dóna signes de fatiga, a diferència de l'excitació que mostra l'opinió publicada de Madrid, Albert Rivera presenta un suposat informe del govern sobre la creació d'un CNI català. I ho ensenya com si fos un gran escàndol. Alícia Sánchez Camacho, sempre a remolc de Ciutadans, s'hi suma després en una roda de premsa. Fan veure que s'esquincen les vestidures.



Pàgines en castellà en el 'power point' difós per Ciutadans


L'informe de Ciutadans és un 'power point' d'aire naïf en el qual els autors s'hi han deixat alguna pàgina en castellà. Tant n'és de naïf que provoca la riota de mig Parlament. El diputat d'ICV Salvador Milà em pregunta: "Jo hi sóc? Es que jo sóc la X". I es posa a riure. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, em nega que l'informe de Ciutadans sigui obra del govern. "Tu et creus que si es volgués crear un CNI català es faria amb un 'power point'? És que si fos així seria per plegar i deixar-ho córrer". També riu.

Hi haurà pregunta, sí

A finals d'any hi haurà pregunta i data de la consulta, sí. Ja ho podeu donar per fet. El cost d'una no-pregunta és inassumible, seria una debacle demolidora. Això no és la negociació de la llei electoral, que té poca transcendència. Però el que passa en els contactes és el contrari del que sembla portes enfora. Com que cap dels partits del sí quedarà fora de la pregunta, sigui la que sigui, la pressió se centra a decantar-ne la redacció.






Oriol Junqueras i Artur Mas, en un recés del ple del Parlament




Joan Herrera (ICV) ha fet avui la seva intervenció més suau que es recorda en una sessió de control a Mas, oferint-se com a interlocutor de cara a la consulta. ICV sap que es pot fer valdre en la redacció de la pregunta, però no pas perquè tingui opció de veto, sinó perquè pot ser l'eix de l'acord al costat del govern. I ho utilitza. Els moviments d'Herrera provoquen visible malestar a ERC, fins al punt que recentment van originar una topada entre Gemma Calvet (ERC) i Dolors Camats (ICV). Avui Calvet hi insistia tot esmorzant: "No tinc res contra ICV; ara bé, jo crec que si demanen una pregunta inclusiva el que haurien de fer és proposar un redactat. Nosaltres ho hem fet".



El canceller alemany Otto von Bismarck



http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/12/la_cronica_els_espanyolistes_detecten_desmobilitzacio_97425.php