Dijous 26.12.2013 06:00 SANT ESTEVE L'Orfeó Català ho celebra amb un relat musical de format excepcional · En el de l'any passat, cantaires i públic van fer voleiar desenes d'estelades i s'espera que enguany es repeteixi l'acció Vídeo del Palau de la Música amb motiu del centenari.
Vídeos del concert de l'any passat
Enregistrament de la interpretació del ‘Cant de la Senyera’ fet pel públic
Crits d'independència al final del ‘Cant de la Senyera’, enregistrats pels cantaires.
El desplegament d'estelades, enregistrat pels cantaires de l'Orfeó.
El tradicional concert de l'Orfeó Català per Sant Esteve al Palau de la Música Catalana fa cent anys. Per celebrar-ho, el concert d'enguany, avui a les set d'horabaixa, és molt especial: consisteix en un relat musical i coral que revisa més d'un segle d'història del país, de l'Orfeó i del Palau. L'esdeveniment es retransmet en directe per TV3 i Catalunya Música. Com cada any, comptarà amb la participació de tota la família coral de l'Orfeó Català i per primera vegada s'hi afegirà el Cor de Cambra del Palau.
L'espectacle ha estat ideat per Josep Vila i Casañas, director de l'Orfeó i del Cor de Cambra. S'hi interpreten obres emblemàtiques de la literatura coral, des de música de l'època del barroc, com 'Hallelujah' de l'oratori 'El Messies' de Händel, fins a música contemporània amb l'estrena de 'Pau al cor', del compositor convidat del Palau Ramon Humet. Les nadales, que sempre han tingut un paper protagonista en el Concert de Sant Esteve, també tenen aquesta vegada una presència especial. Els actors Pep Munné i Pep Anton Muñoz en són els narradors, que seguint el guió de Francesc Orteu condueixen l'audiència a través de la música interpretada pels cors.
Els cors
Els cors de l'Escola Coral: Cor Petits, Cor Mitjans, Cor Infantil, Cor de Noies i Cor Jove, juntament amb els directors respectius: Mercè Pi, Glòria Fernàndez, Glòria Coma i Pedrals, Buia Reixach i Feixes i Esteve Nabona, a més de l'Orfeó Català i el Cor de Cambra amb Josep Vila com a director, seran els veritables protagonistes de la nit. Actuaran seguint l'ordre cronològic del relat, interaccionant els uns amb els altres i incorporant uns moviments escènics dirigits per Òscar Dasí i Montse Colomé.
Cent anys de concerts interromputs per la guerra
El primer Concert de Sant Esteve al Palau de la Música Catalana amb l'Orfeó Català va tenir lloc l'any 1913. En aquella ocasió va dirigir-lo el mestre Lluís Millet i la peça que va obrir el concert va ser 'El cant de la Senyera'. Fins al 1935, el concert va esdevenir una tradició. L'any 1933 la mort de Francesc Macià el dia de Nadal va fer adient suspendre el concert, però es va cantar el mateix repertori cinc dies després, el 31 de desembre.
Des de l'any 1936, en què va començar la guerra, fins al 1945 el concert es va deixar de fer. L'any 1946 es va recuperar i des d'aleshores fins a l'actualitat només s'ha interromput en dues ocasions: l'any 1962, a conseqüència de la gran nevada -es va traslladar al 30 de gener-, i l'any 1975, per un procés de reestructuració del cor.
http://www.vilaweb.cat/noticia/4163721/20131226/concert-sant-esteve-cent-anys.html
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada