divendres, 15 de novembre del 2013

Mas-Colell avala la independència de Catalunya

Divendres, 15 de novembre de 2013 10:50 h

El conseller defensa la viabilitat d'un estat català dins la UE, i inisteix que les pensions es podrien pagar "amb més facilitat" que a l'Estat espanyol


ACN- El conseller d'Economia i Hisenda, Andreu Mas-Colell, ha defensat aquest dijous al vespre la viabilitat econòmica d'un estat català independent, sempre en el marc de la Unió Europea. Després d'afirmar rotundament que la viabilitat econòmica d'un estat català és "un tema políticament compromès però acadèmicament molt fàcil", ha assegurat que la "realitat econòmica de Catalunya justifica que evidentment se sustenta sola sense dificultat en aquest món contemporani". "Catalunya podria ser un estat a Europa? La meva resposta és que, al marge de que ho desitgis o no, és completament obvi que podria ser-ho", ha dit, tot afegint que "fins i tot fa una mica de vergonya haver de justificar-ho, perquè només cal comparar i mirar a la UE, on hi ha molts estats membres que són més petits o amb un PIB per càpita menor que el de Catalunya”.

Catalunya evidentment se sustenta sola

Durant una conferència organitzada per la Fundació Nous Catalans -vinculada a CDC- el conseller ha explicat que considera tan "evident" que Catalunya "se sustenta sola econòmicament" que "fins i tot fa vergonya haver de justificar-ho". Mas-Colell ha assegurat també que les pensions es podrien pagar "sense cap patiment" en una Catalunya independent. "Ho podríem pagar fins i tot amb més facilitat que l'Estat espanyol", ha dit. El que també ha defensat el conseller és la "necessitat" que Catalunya segueixi a la Unió Europea. "No contemplo cap escenari en el qual Catalunya no estigui a Europa", ha sentenciat.

Pensions sense problemes

En resposta a una pregunta del públic, Andreu Mas-Colell ha insistit en defensar que una Catalunya independent podria fer front perfectament als pagaments de les pensions dels ciutadans. "Catalunya té tota la capacitat de pagar les pensions al nivell actual. No hi ha res a l'economia catalana que faci pensar que el pagament de les pensions sigui més difícil del que pugui ser-ho per a l'Estat espanyol. Cap ni una", ha dit, tot afegint que "es podrien pagar i fins i tot amb més facilitat que l'Estat espanyol".

El pacte fiscal que no va poder ser

Parlant del pacte fiscal i de la reivindicació que temps enrere havia abanderat CiU i el Govern de la Generalitat, Andreu Mas-Colell ha assegurat que els catalans podrien haver acceptat mantenir algunes condicions actuals a canvi de major gestió pròpia en l'economia. "Estaríem perfectament disposats a mantenir aquestes quotes de contribucions de solidaritat i cohesió si a canvi disposéssim de més autogovern i de la capacitat d'impulsar la nostra economia de la manera que s'ajustés millor als nostres desitjos i idiosincràsia", ha dit.