dimecres, 13 de novembre del 2013

La CE torna a amonestar l'Estat espanyol pel seu atur i pel deute excessiu

Economía

És ja el tercer avís de Brussel·les, que tampoc s'atrevirà aquest cop a multar-lo

L'Eurogrup aprovarà demà una “sortida neta” del rescat bancari


13/11/13 02:00 - Brussel·les -

El ministre de la Ruina i Incompetitivitat, Luis de Guindos, ahir al Congrés Foto: LUIS HIDALGO / EFE.
Tercer avís. La Comissió Europea tornarà avui a suspendre l'Estat espanyol, per tercer any consecutiu, pels seus desequilibris macroeconòmics excessius, sobretot l'atur i l'endeutament públic i privat. Brussel·les, però, tampoc no s'atrevirà aquest cop a multar l'Estat, segons les fonts consultades: com en el conte de Pere i el llop, Olli Rehn no complirà encara la seva amenaça de tirar endavant l'expedient sancionador i castigar-lo amb fins a mil milions d'euros, l'equivalent al 0,1% del PIB.

L'Estat espanyol ja va suspendre 6 de les 11 assignatures de l'últim examen de Brussel·les. I avui l'eurocomissari d'Afers Econòmics i Monetaris el tornarà a renyar per no haver fet els deures. D'entrada, la seva taxa d'atur “insuportable” gairebé triplica el màxim autoritzat per Brussel·les i la setmana passada Rehn ja va exigir a l'executiu del PP “mesures molt contundents”. També el deute públic espanyol, que l'any que ve vorejarà ja el 100% del PIB, fulmina l'objectiu del 60% exigit. I l'endeutament privat continua fora de control (en el 218%, segons l'última avaluació de Brussel·les, molt lluny del límit del 160%).

El dèficit per compte corrent és un dels pocs indicadors en què ha millorat. Per això Rehn insistirà avui que l'Estat “encara té pendents importants necessitats d'ajustament”, com va advertir la setmana passada (concretament li demana que retalli 25.000 milions més, el 2015). I li exigirà “reformes de llarg abast per dur l'economia a un model sostenible després de la bombolla immobiliària”.

Una de freda i una de calenta: després d'aquest tercer pal de Brussel·les a l'Estat pels seus desequilibris macroeconòmics, demà l'Eurogrup posarà fi al seu rescat bancari. Un alt funcionari europeu va assegurar ahir que l'opció més probable és una “sortida neta” del programa d'ajuda a Espanya, sense cap pròrroga, com vol Luis de Guindos. Brussel·les, però, mantindrà l'Estat sota vigilància especial fins que no hagi retornat el 75% del préstec de 41.300 milions d'euros.

Alemanya, expedientada


Tot sembla indicar que Brussel·les afegirà avui Alemanya a la llista negra de socis expedientats (ja seran 14, amb Bèlgica, Bulgària, Dinamarca, Eslovènia, l'Estat espanyol, Finlàndia, França, la Gran Bretanya, Itàlia, Hongria, Malta, Països Baixos i Suècia). Rehn amonestarà la locomotora alemanya, però, pel seu superàvit per compte corrent excessiu, que actualment és del 7% i només baixarà al 6,6% el 2014 i al 6,4% el 2015, segons les previsions de l'executiu comunitari. Brussel·les llançarà una investigació en profunditat sobre l'economia alemanya.
Darrera actualització ( Dimecres, 13 de novembre del 2013 07:51 )