És ja el tercer avís de Brussel·les, que tampoc s'atrevirà aquest cop a multar-lo
L'Eurogrup aprovarà demà una “sortida neta” del rescat bancari
El ministre de la Ruina i Incompetitivitat, Luis de Guindos, ahir al Congrés Foto: LUIS HIDALGO / EFE. |
L'Estat espanyol ja va suspendre 6 de les 11 assignatures de l'últim examen de Brussel·les. I avui l'eurocomissari d'Afers Econòmics i Monetaris el tornarà a renyar per no haver fet els deures. D'entrada, la seva taxa d'atur “insuportable” gairebé triplica el màxim autoritzat per Brussel·les i la setmana passada Rehn ja va exigir a l'executiu del PP “mesures molt contundents”. També el deute públic espanyol, que l'any que ve vorejarà ja el 100% del PIB, fulmina l'objectiu del 60% exigit. I l'endeutament privat continua fora de control (en el 218%, segons l'última avaluació de Brussel·les, molt lluny del límit del 160%).
El dèficit per compte corrent és un dels pocs indicadors en què ha millorat. Per això Rehn insistirà avui que l'Estat “encara té pendents importants necessitats d'ajustament”, com va advertir la setmana passada (concretament li demana que retalli 25.000 milions més, el 2015). I li exigirà “reformes de llarg abast per dur l'economia a un model sostenible després de la bombolla immobiliària”.
Una de freda i una de calenta: després d'aquest tercer pal de Brussel·les a l'Estat pels seus desequilibris macroeconòmics, demà l'Eurogrup posarà fi al seu rescat bancari. Un alt funcionari europeu va assegurar ahir que l'opció més probable és una “sortida neta” del programa d'ajuda a Espanya, sense cap pròrroga, com vol Luis de Guindos. Brussel·les, però, mantindrà l'Estat sota vigilància especial fins que no hagi retornat el 75% del préstec de 41.300 milions d'euros.
Alemanya, expedientada
Tot sembla indicar
que Brussel·les afegirà avui Alemanya a la llista negra de socis
expedientats (ja seran 14, amb Bèlgica, Bulgària, Dinamarca, Eslovènia,
l'Estat espanyol, Finlàndia, França, la Gran Bretanya, Itàlia, Hongria,
Malta, Països Baixos i Suècia). Rehn amonestarà la locomotora alemanya,
però, pel seu superàvit per compte corrent excessiu, que actualment és
del 7% i només baixarà al 6,6% el 2014 i al 6,4% el 2015, segons les
previsions de l'executiu comunitari. Brussel·les llançarà una
investigació en profunditat sobre l'economia alemanya.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada