dimarts, 12 de novembre del 2013

González Casanova veu legal convocar la consulta però no vinculant

12/11/2013

Dret a Decidir

El catedràtic de teoria de l’Estat proposa utilitzar en la consulta "un eufemisme", com per exemple, preguntar als catalans sobre si "prefereixen el mar o la muntanya"


Nerea Rodríguez

El catedràtic de teoria de l'Estat i Dret Constitucional de la UB José Antonio González Casanova
El catedràtic de teoria de l'Estat i Dret Constitucional de la UB José Antonio González Casanova va considerar ahir que és legal i constitucionalment possible convocar una consulta perquè els catalans es pronunciïn sobre un Estat propi però, va dir, "sempre que no sigui vinculant".

González es va referir a aquesta qüestió en el transcurs de la seva compareixença davant la comissió d'estudi del Parlament sobre el dret a decidir, i encara que va estar molt crític amb la manera com els polítics i periodistes "estan explicant als ciutadans el procés" sobiranista, es va posicionar de forma favorable a la convocatòria d'una consulta.

Segons l'opinió d'aquest catedràtic de la UB, hi ha molta confusió en utilitzar termes com "autodeterminació", "dret a decidir", "consulta" i "referèndum", però va aclarir que "és possible convocar una consulta" sempre que aquesta no sigui vinculant i la pregunta no es refereixi de forma directa sobre la independència.

A aquest professor universitari de 78 anys d'edat se li ha acudit, va assenyalar, una curiosa forma de sortejar aquest obstacle, i va advocar per utilitzar en la consulta "un eufemisme". En aquest sentit, va posar com a exemple d'"eufemisme" preguntar als catalans sobre si "prefereixen el mar o la muntanya", tenint clar per endavant l'equivalència que podrien tenir les esmentades paraules amb els conceptes d'"independència i permanència a Espanya".

En el torn de preguntes dels portaveus dels grups de la cambra, González Casanova va afirmar discrepar totalment de la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre cautelarment la primera declaració de sobirania aprovada pel Parlament, tant perquè "una declaració no té valor jurídic", va apuntar, com també perquè "pot equivaler a qüestionar la llibertat d'expressió" de la cambra catalana. 


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/11/gonzalez_casanova_veu_legal_convocar_consulta_pero_no_vinculant_96958.php