dilluns, 4 de novembre del 2013

Cardús: “UPyD i C’s són partits suflé”

04/11/2013

Dret a Decidir

El sociòleg recorda una topada amb Rosa Díez al despatx de la universitat, "el perfil del basc que se'n va a Madrid"


Lluís Goñalons

 Salvador Cardús al programa 'Escrivint la independència', ahir
El sociòleg i professor de la UAB Salvador Cardús ha considerat que els nous partits emergits en els darrers anys com UPyD (Unión Progreso y Democracia) i C's (Ciutadans) són partits "suflé", que com l'escuma, tenen una efervescència sobtada, però són un èxit curt-terminista perquè "s'aferren a un tema sense tenir una ideologia definida".

El sociòleg ha admès a la tertúlia de 'El Matí de Catalunya Ràdio' que es tracta de partits conjunturals. "Són suflés de 4-5 anys. Són fàcils d'identificar perquè es tracta de grups polítics que són difícils de situar sota el paradigma dreta-esquerra".

Cardús ha retratat el caràcter de la líder d'UPyD. Ha recordat l'experiència "més desagradable" que ha viscut mai amb algú. Es tracta de la trobada que va tenir amb Rosa Díez quan aleshores ell era degà de la UAB i Díez encara presentava el seu projecte polític. Malgrat que no ha volgut avançar detalls de la topada que van tenir al seu despatx quan hi va irrompre "il·legítimament", ha descrit les formes de la líder: "No puc dir que m’agafés per les solapes físicament, però entenc el que va dir ahir. És tot un personatge que representa el perfil del basc que se'n va a Madrid".

El filòsof i periodista Josep Ramoneda ha recolzat Cardús sobre la tesi dels 'partits suflé'. Ramoneda els defineix com "ni carn ni peix, sinó patriotes espanyols”. Es tracta de partits monotemàtics, que "funcionen mentre el vent bufi a favor seu". Ha reiterat que es tracta d'agrupacions conjunturals que viuen d'una cosa que se suposa que ha canviar: Per C's, la relació Catalunya Espanya, i la indissolubilitat d'Espanya per Rosa Díez, d'UPyD. Viuen del descrèdit dels partits tradicionals, ha valorat.

http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/11/cardus_upyd_i_c_s_son_partits_sufle_96825.php