dijous, 3 d’octubre del 2013

Vandalisme contra l’estelada al Vendrell

La proximitat del 12-O provoca un repunt dels atacs contra símbols independentistes

L’estelada que fa mesos onejava a la torre del Puig va ser retirada fa pocs dies


, Baix Penedès | Actualitzat el 03/10/2013 a les 11:00h


La torre del Puig sense bandera i el comerç atacat al Vendrell Foto: Marc Guitart


En plena efervescència independentista per la cadena humana feta la passada Diada de Catalunya i amb la festa de l’espanyolitat a l’horitzó, el Baix Penedès ha viscut els últims dies diversos episodis d’accions vandàliques contra els símbols independentistes. No han estat només les ja habituals disputes per posar i treure banderes estelades, sinó que immobles particulars han estat víctimes d’accions vandàliques.

Entre elles s’hi troba la destrossa, fa uns dies, d’un petit aparador del carrer Prat de la Riba del Vendrell, a la façana de la qual hi lluïa una pancarta de l’Assemblea de Catalunya amb l’estelada. Tot i que la investigació policial ha d’acabar d’esclarir els fets, des de l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) al Vendrell consideren que tot apunta «a una acte de vandalisme contra els símbols independentistes».

Un altre acte que voreja el delicte és la desaparició de la bandera estelada que onejava des de feia mesos a la torre del Puig. Aquesta bandera, de mida considerable, estava situada en un terreny privat, raó per la qual la seva desaparició es pot considerar un furt. Joan Català, membre de l’ANC al Vendrell, remarca que l’assemblea «tenia el vist-i-plau del propietari per posar la bandera, mentre que els que l’han furtat ho han fet contra la seva voluntat». Des de l’ANC encara no han decidit si reposaran una bandera que havien renovat feia poc més de dos mesos gràcies a l’aportació d’un mecenes.


Pintades al pas de l'estació de Renfe al Vendrell Foto: Cedida

Una acció aquesta molt similar a les que s’han produït al llarg de l’estiu en poblacions com Calafell, Bellvei o a les platges del Vendrell, amb una verdadera batalla per treure o posar aquests símbols independentistes. De la mateixa manera, l’última setmana han aparegut pintades al pas soterrat de l’estació de Renfe direcció al Pèlag, en els quals es demana 'Llibertat per Espanya i per Catalunya', amb un país sense 'indepes'.

Català remarca que la proximitat del 12-O ha redundat en un repunt de l’activitat anti-independentista, però creu que la millor resposta a aquest actes és no caure en el parany «i seguir posant banderes estelades o senyeres a cada casa i balcó». Per l’ANC, el més remarcable és que, mentre uns actuen de manera «constructiva», els altres només ho fan de manera «destructiva i incívica».