dimarts, 15 d’octubre del 2013

Roca veu la consulta totalment constitucional i admet que la ruptura li fa “angúnia”

15/10/2013

Dret a decidir

L’advocat i pare de la Carta Magna espanyol afirma que un referèndum a tot l’Estat només seria vinculant a Catalunya


Albert Ribas

Miquel Roca, al costat de Núria de Gispet, durant la seva compareixença al Parlament
L’advocat i pare de la Constitució espanyola, Miquel Roca, ha assegurat aquesta tarda durant la seva compareixença a la comissió parlamentària sobre el dret a decidir que a la Carta Magna “no hi ha ni un sol article que impedeixi la consulta”. Al principi de la seva intervenció, Roca ha explicat que quan des de l'Estat se li nega ara a Catalunya la seva sobirania per decidir el seu futur "s'oblida que en la Constitució se la reconeix de forma clara i explícita com a nacionalitat, cosa que comporta la preexistència del fet nacional català”.

Durant la seva intervenció, Roca ha apuntat que “la Generalitat no neix ni es crea amb aquesta Constitució, perquè ja existia des de feia molts anys” sinó que
simplement el que es va fer, ha recordat, és “restaurar-la després del període de dictadura”. Una Constitució que s’havia interpretat de forma “flexible” per reconèixer el fet nacional català. Una realitat però, que es va acabar amb “la sentència del Tribunal Constitucional que va deixar en via morta el nou Estatut”.

Un referèndum a tot l’Estat, només vinculant a Catalunya

Respecte un hipotètic referèndum sobre la independència on hi participessin tots els ciutadans de l’Estat, Roca ha parlat d’una proposta absurda i ha avisat al govern espanyol que només serien vinculants els resultats a Catalunya. “Es produiria una situació absurda. De Catalunya cap allà el referèndum seria consultiu, però dins de Catalunya seria vinculant. Ho diu la Constitució”, ha remarcat fent referència a l’article 92.

Segons l’exnúmero dos de Jordi Pujol, “cap valor de la Constitució no pot posar en qüestió que la llibertat descansa en l’obligació d’escoltar” i en aquest sentit ha afirmat que “el millor reconeixement d'una majoria silenciosa és donar-li veu als ciutadans en una consulta amb vot secret".

Gens partidari de la ruptura

Roca també ha tingut temps de reconèixer que “posar davant un fet com la ruptura fa angúnia”. Una posició que “vaig defensar quan va ser la resposta a un règim totalitari” però ara, ha assegurat, s’ha de posar molt d’èmfasi en el diàleg amb el govern espanyol, perquè ara sí que “té base democràtica”. 


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/10/roca_a_la_constitucio_no_hi_ha_ni_un_sol_article_que_impedeixi_la_consulta_96518.php