Dilluns
14.10.2013
14:49
Autor/s: ACN
Garanteix als barons del PP que no hi haurà un finançament a la carta per a ningú i que es complirà el principi de solidaritat
Segons ha explicat el president d'Extremadura, José Antonio Monago, Rajoy ha assegurat que no canviarà cromos amb ningú en referència a Catalunya i ha garantit que la reforma de sistema de finançament complirà amb el principi de solidaritat. La reunió s'ha celebrat just una setmana després del rebuig de la cúpula del PP a la proposta de finançament singular de Sánchez-Camacho.
ERC no confia que les balances fiscals siguin rigoroses ni verídiques
ERC no té cap confiança en les balances fiscals que Rajoy ha anunciat. Els republicans temen que no siguin ni rigoroses ni verídiques i recorden que ja hi ha unes balances fiscals publicades. El secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó, ha destacat que els republicans confien en les xifres del departament d'Economia, que situen el dèficit fiscal català per sobre del 8% del PIB. Salvadó tampoc confia en què la negociació del nou model de finançament amb l'Estat serveixi per reduir el dèficit fiscal, però entén que el govern abordi la negociació en paral·lel a la preparació de la consulta.
El PSC ho veu una bona noticia
La secretària de política europea del PSC, Esther Niubó, ha celebrat que Rajoy es comprometi a fer públiques les balances fiscals. Niubó ha dit que és una bona noticia i ha recordat que el PSC ho demana des de fa temps. A més, la dirigent del PSC ha valorat positivament el fet que alguns barons regionals del PP comencin a urgir al govern espanyol a reformar el sistema financer. És en aquest marc que situa les declaracions d'Ignacio González, en les què el president de la comunitat de Madrid exigeix que el nou sistema de finançament estigui aprovat abans de l'1 de gener. Niubó ha cridat Rajoy i Mas a asseure's a una taula a negociar aquesta reforma.
Iniciativa ho troba positiu
Iniciativa valora positivament que el govern espanyol faci públiques les balances fiscals, però demana que el procés sigui rigorós. La portaveu dels ecosocialistes al congrés espanyol, Laia Ortiz, ha demanat també als 'barons' del Partit Popular que primer s'aclareixi a l'hora d'abordar la reforma del model de finançament, qüestió que aquest dilluns posava sobre la taula el president de la comunitat de Madrid, Ignacio González, i que ha estat tema d'intens debat al comitè executiu dels populars amb Rajoy al capdavant. 'És com el dia de la marmota', ha declarat Ortiz sobre l'escenificació que els populars fan d'aquesta qüestió.
'Per contrarestar les mentides de Mas'
La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha expressat la seva satisfacció pel calendari que ha exposat el president del govern espanyol respecte al finançament autonòmic, que inclou la publicació de les balances fiscals abans d'acabar el 2013. Segons la presidenta del PP serà un gest molt positiu per 'contrarestar les mentides del senyor Mas'. També ha reiterat davant els barons del PP que la seva és una proposta solidària pensada per a tot l'estat, i ha apuntat que el debat sobre el model es farà 'quan correspongui' i de manera multilateral. El que toca ara, ha afegit, és actuar 'amb prudència i responsabilitat' i garantir 'un model per a tots'.
Les balances fiscals, explicades per Sala i Martín
Vídeo de la intervenció al programa 'Divendres' de TV3 del professor, que en fa una anàlisi aclaridora
L'economista Xavier Sala i Martín (@xsalaimartin), catedràtic i professor de la universitat de Columbia de Nova York, explica en aquest vídeo què són les balances fiscals i n'analitza les xifres que s'han fet públiques aquesta setmana. Sala-i-Martín explica de manera especialment aclaridora quines són les fórmules per a calcular aquestes balances fiscals i perquè preval un mètode o l'altre. La resposta depèn de quina pregunta ens fem i quina dada volem obtenir.
Pel professor, la pregunta que ens hem fer és, per a calcular el dèficit fiscal: 'quin és l'impacte econòmic de la redistribució que fa Espanya dels impostos que paga cada comunitat autònoma? I quin és el retorn per a cada ciutadà en forma d'inversions?' Fent aquest càlcul, que per a aquesta pregunta es fa amb el mètode del flux monetari, el dèficit fiscal és del 8,5%, uns 16.500 milions d'euros per al 2010, el més gran d'Europa. 'Si volem saber l'impacte, que és el que ens interessa, l'únic mètode és el del flux monetari, és a dir, 16.500 milions, punt final', diu. I explica com s'ho fa el govern espanyol per dir que millora el finançament de Catalunya cada vegada que un govern diferent el negocia i en canvi el dèficit fiscal es manté any rere any entorn al 8%.
Vegeu el vídeo íntegre de la seva intervenció:
Catalunya envia 16.500 milions d'euros a Espanya que no tornen (22.5.2013)
http://www.vilaweb.cat/noticia/4149753/20131014/rajoy-compromet-publicar-balances-fiscals-desembre.html
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada