dijous, 3 d’octubre del 2013

L’Estat retalla ara un 75% el finançament a la cultura catalana

03/10/2013

Finançament

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, denuncia que la caiguda del finançament s'ha produït sense avís previ


Albert Ribas


El conseller de Cultural, Ferran Mascarell, atén els mitjans de comunicació
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha denunciat avui una retallada d’un 75% del finançament que destina l’estat a la cultura catalana. Aquesta retallada, compresa entre els anys 2011 i 2014 suma una xifra aproximada d’uns 30 milions d’euros, suposa que l’aportació de l’Estat a Catalunya, en paraules del conseller, s’hagi “desplomat”.

Aquesta caiguda del finançament es desprèn de la suma de la retallada d’un 46% en el finançament dels grans equipaments -9,5 milions menys-, un descens del 95% en les activitats recurrents, com el Temporada Alta, el Festival de Peralada, el de Torroella de Montgrí -11,6milions- i la desaparició del fons del cinema, que passa de set milions a zero, i del fons de compra de llibres, que de l’1,5 milions també queda a zero.

Tot i això, la major reducció pressupostària del govern espanyol cap a la cultura catalana no es produirà al 2014, ja que el descens és pràcticament del 2%, enfront la reducció del 64% entre el 2011 i el 2013. Aquest descens però no satisfà les expectatives de Mascarell, que esperava xifres positives per equipaments com el Liceu.

El conseller ha lamentat que el descens de l’aportació de l’Estat ha s’ha produït sense avís previ, cosa que ha dificultat la gestió dels equipaments, amb la dificultat afegida que té el Govern degut a la impossibilitat de realitzar polítiques culturals, com la projecció d’una Llei de Mecenatge i el descens de l’IVA cultural.

Mascarell finalment ha assegurat que no li “molestaria que desaparegués” el ministeri de Cultura dels consorcis culturals. No obstant ha remarcat que a la pràctica ja és així degut a les seves retallades. Una mostra, segons el conseller, que al govern espanyol no li interessa la cultura, i menys la catalana.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/10/l_estat_retalla_un_75_el_financament_a_la_cultura_catalana_96308.php