dilluns, 28 d’octubre del 2013

José Amedo: "La X dels GAL és Felipe González"

28/10/2013

 Cas GAL

23 anys després, l'expolicia apunta responsabilitats sobre l'agrupació criminal que volia frenar la banda terrorista ETA


 Lluís Goñalons

L'expolicia José Amedo, membre del Servei d'Informació que als anys 80 va organitzar els GAL (Grups Antiterroristes d'Alliberament) per acabar amb ETA, ha apuntat avui a una entrevista a 'Els matins' de TV3, que la persona que estava al capdavant de l'organització, la coneguda com a 'X' dels GAL, és l'expresident del PSOE Felipe González, i denuncia que ell va ser un cap de turc.

Amedo ha reconegut que, en el seu moment, va accedir voluntàriament a ser “cap de turc” d'aquest grup parapolicial subvencionat, com confirmen els processos judicials, per alts funcionaris de l'Estat espanyol. Amedo diu que el van convèncer, però ha volgut remarcar que "la decisió política dels GAL va correspondre a Felipe González".

El grup parapolicial que va voler combatre la banda terrorista ETA amb violència va estar actiu entre 1983 i 1987 i va matar 27 persones entre simpatitzants i militants d'ETA. Els crims van produir-se sobretot al País Basc francès i durant els primers anys de govern de Felipe González.

Anys després, i a pilota passada, Amedo se’n penedeix dels fets i admet que "no tornaria a formar part dels GAL, la banda criminal que s'enfrontava contra els criminals. Entre altres coses destaca que "espero que no es torni a repetir mai tot allò” alhora que reconeix no sentir-se “un assassí, en absolut".

La fi d’Eta

"Estic convençut que ETA està acabada, que ja ha fet el recorregut que havia de fer [...] però també sabia que acabarien tombant la doctrina Parot quan convingués", ha declarat l'expolicia.