dimarts, 15 d’octubre del 2013

Jordi Graupera posa en un compromís Albert Rivera.

15/10/2013

Finançament dels partits

El periodista pregunta per què Ciutadans no té una fundació oficial, que obligaria a presentar fiscalitats, però sí una de vinculada i amb seu a Madrid. El polític s'enfada per la revelació


Mar Sabé

El filòsof Jordi Graupera i el líder de C's, Albert Rivera
El periodista Jordi Graupera ha preguntat avui al líder de Ciutadans, Albert Rivera, per la fundació del seu partit. Graupera ha explicat a la tertúlia de RAC1 que oficialment no ha trobat cap fundació vinculada al partit de Rivera, però sí una que s’anomena Fundación Tribuna Cívica en la qual tots els patrons formen part de Ciutadans, i que aquesta té la seva seu a Madrid. La pregunta ha fet enfadar visiblement Rivera i ha atacat Graupera.

En els seus inicis, el patronat Tribuna Cívica estava format per Antonio José Mulero Castañón (subsecretari d’Organizació de C’s) com a president, Carlos Carrizosa (diputat de C’s al Parlament) com a secretari, i Manuel García Bofill (delegat territorial de C's a Barcelona) com a vocal, segons consta al BOE.

Graupera ha instat a Rivera a explicar per què la seu oficial d’aquesta fundació és a Madrid, tot i que es va crear a Catalunya l’any 2009, després de recordar que amb aquest trasllat s'escapa del control de la Sindicatura de Comptes. Graupera ha assegurat que actualment tan aquesta fundació com la delegació del seu partit a Madrid tenen la mateixa adreça pel que, encara que no estiguin vinculades oficialment, tot apunta a que aquesta és la fundació orgànica del partit.

"Si els patrons i les seus són els mateixos, per què aquesta no és una societat orgànica del partit? Si ho fos, presentaria els seus comptes fiscalitzats –tal com mana la llei-, i no he sabut trobar que aquesta fundació els hagi presentat", ha explicat el periodista. A més, Graupera ha compartit que té indicis que demostren que aquesta fundació hauria fet escoles de formació pel partit, i ha preguntat al dirigent polític si aquestes escoles s’haurien fet amb aportacions privades.

Rivera, per la seva banda, ha confessat que aquesta fundació i el seu partit tenen una vinculació, i ha assegurat que "es va traslladar a Madrid perquè el partit també té agrupacions a fora de Catalunya". "No rep diners públics i per tant es pot fiscalitzar el que es vulgui", ha declarat, i també ha afirmat que "creu" que la fundació "no rep cap donació", en referència a la pregunta de Graupera de si la fundació hauria pagat cursos del seu partit amb aportacions privades. Sí que ha admès, però, que la fundació ha participat en escoles de formació de Ciutadans. Rivera ha aprofitat llavors l’avinentesa per atacar a la fundacions d’altres partits: "Nosaltres no tenim donacions del Palau de la Música, ni de l’Orfeó Català, com CiU".

Rivera s’ha mostrat cada cop més indignat i ha instat al periodista a "demanar la fiscalització de totes aquelles fundacions que no reben diners públics". Graupera ha contestat que "els hi pregunto a tots els altres" davant la insinuació del dirigent polític que només li pregunta a ell i no al president Artur Mas, per exemple.





http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/10/graupera_irrita_rivera_96508.php