dijous, 24 d’octubre del 2013

Espanya asfixia la cultura catalana, però La Caixa i Abertis engreixen la cultura espanyola

Dijous, 24 d'octubre de 2013 05:00 h

El secretari d'estat de Cultura va dir fa pocs dies que les queixes catalanes a les retallades culturals "ofenen la intel•ligència". Però ell passa el rasclet a les empreses catalanes


José María Lassalle Ruiz casat amb una diputada del PSC i coneixedor de l’espoli que pateix Catalunya ha tingut la cara i la manca de vergonya de justificar les retallades a les institucions cultural catalanes per la manca de capacitat d’aquestes d’aconseguir patrocinis privats. Però amaga que el govern espanyol ha passat el rasclet a les empreses catalanes via el poder de l’estat. Abertis i La Caixa han tingut premi gràcies a les ingents aportacions econòmiques  entre altres equipaments de Madrid, al museu “Princesa Sofia” , i els seus respectius presidents, Isidro Fainé i Salvador Alemany han estat nomenats patrons de la fundació del museu, garantia que tindrà el secretari d’estat Lassalle de segui passant el plateret a La Caixa i Abertis, aquesta última cobra els peatges a Catalunya i inverteix a Madrid que no té peatges, “cornuts i pagar el beure”. 
 
 Més espoli a Catalunya: Fainé i Alemany nomenats patrons del Museu Reina Sofía

Prou de fer el cornut i pagar el beure, no sabem si cal riure, plorar, o dir prou davant l’escàndol  que representa que empreses com Abertis que tenen la majoria dels peatges que recapten a les terres de parla catalana inverteixen els seus patrocinis a Madrid, que per cert no té peatges, i els que té no els utilitzant perquè tenen alternatives i han arruïnat a unes concessionàries que hauran de ser rescatades amb diners del catalans. Alemany i Fainé ho han arreglat, pagant molts diners als grans equipaments de Madrid, mentre a Catalunya se’ns mora la cultura i els seus equipaments.

El Museu Reina Sofía rep 34 milions d’euros tant sols un 1,6% menys de l’estat, mentre a Catalunya les retallades arriben al 75%.

Malgrat aquest nou espoli, Madrid es vol assegurar els diners de les empreses catalanes, per això ha nomenat entre els nous patrons del museu madrileny als presidents de La Caixa i d’Abertis. Quin contrasentit, una empresa que recapte la majoria dels seus diners a Catalunya, inverteix els diners a Madrid que no paga ni els mínims peatges que té.

No és hora de posar al capdavant de La Caixa (Abertis, Repsol, Telefónica, Agbar, Gas Natura..) una direcció al servei del país?

Avui encara es pot, aviat serà molt tard, Madrid en tindrà la clau. Ho portem explicant des de fa setmanes, si realment ens creiem que anem cap a l’estat propi, hem de tenir al servei d’aquest país a La Caixa. Una dada més, aquesta setmana la Generalitat de Catalunya ha renovat una pòlissa que vencia de 1.000 milions d’euros amb La Caixa, però una renovació de tant sols 9 mesos i amb un increment dels interesses de tres quarts de punt. Hem de pagar i pidolar si tenim, segons diuen ells mateixos, l’entitat d’estalvis més sanejada del món?

La Generalitat xifra en un 75% la retallada del diner públic del govern espanyol per a la cultura catalana en els darrers anys.

"S'ha desplomat l'aportació de l'Estat a Catalunya", va constatar  el conseller Mascarell en una trobada amb la premsa. Malgrat que en els pressupostos del 2014 la retallada és d'un 1,5% en els grans equipaments –arriba al 2% si hi sumem la resta d'aportacions recurrents–, la conselleria xifra en un 75% la retallada acumulada en totes les partides en els darrers tres anys. A això s'hi han de sumar les partides que han desaparegut del fons de cinema –eren de 7 milions i ara és de 0– i de la compra de llibres –d'1,5 s'ha passat a 0–. "I s'ha fet sense preavís ni negociació", ha afegit el conseller.

http://directe.cat/322291