dijous, 17 d’octubre del 2013

El Govern Espanyol fa pudor a trampes

Dijous, 17 d'octubre de 2013 15:45 h

El comitè d'Economia de l'Eurocambra denuncia males pràctiques de Competència a l'Estat i exigeix endurir les condicions dels rescats bancaris i lamenta els acords que forcen que els vols intercontinentals operin des de Barajas


El comitè d'Economia del Parlament Europeu ha aprovat aquest dijous l'informe de l'eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, sobre la política de Competència a la Unió que inclou una crítica a les "males pràctiques" d'alguns estats, com Espanya, en aquesta matèria. El text s'ha aprovat per 32 vots a favor i 1 en contra. L'informe demana endurir les condicions dels rescats bancaris perquè les entitats que rebin diners públics no es dediquin a comprar després deute de l'Estat i prioritzin el crèdit a les pimes. El text també denuncia els pactes bilaterals entre països que posen traves a la mobilitat aèria, com els que forcen alguns volts intercontinentals a operar únicament a l'aeroport de Madrid-Barajas.


L'eurodiputat de CDC,Ramon Tremosa
Tremosa posal al descobert les males practiques d’Espanya

L'eurodiputat Ramon Tremosa s'ha mostrat "molt content" per l'aprovació de l'informe, que assegura que té "valor polític" perquè descriu les prioritats de l'Eurocambra en matèria de Competència. "No cal dir que hi ha molta pressió perquè aquests informes siguin políticament correctes i no s'esmentin empreses concretes ni països concrets", ha explicat a l'ACN l'eurodiputat convergent, que admet que en aquesta ocasió ell "ha trencat una mica amb aquesta norma" citant els casos de Google o incloent mencions a situacions que es cometen a l'Estat espanyol.

Rescats bancaris d’estraperlo, crèdits per sota preu a clubs de futbol, ajudes per sota ma a Barajas....

"Sense citar Espanya parlem de males pràctiques en els seus rescats bancaris. No ha calgut posar noms ni de bancs rescatats ni de països amb banca rescatada, perquè tothom ja sabia de què es parlava", ha indicat Tremosa. En concret, l'informe demana que els bancs rescatats, com Bankia, "no comprin més deute públic, sinó que donin crèdit" a les petites i mitjanes empreses. A més, se'ls exigeix que es desprenguin de les seves participacions en altres empreses i es demana una major obertura a inversors internacionals del Sareb, el banc dolent.

Pel que fa als transports, Tremosa ha inclòs a l'informe aprovat una "clara i explícita denúncia dels tractats bilaterals vigents" que obliguen a països tercers a operar en un sol aeroport. "Espanya en té més de 150", ha remarcat l'eurodiputat, assenyalant que això obliga moltes aerolínies amb vols intercontinentals a operar exclusivament des de l'aeroport de Madrid-Barajas. 


Ajuts a Ryanair

Pel que fa a la investigació que la Comissió Europea ha obert sobre els ajuts a Ryanair en els aeroports de Girona-Costa Brava i Reus, Tremosa ha dit que "cap diputat" del comitè ha presentat esmenes a l'informe sobre aquest tema. "La CE també ha investigat Charleroi, a Brussel·les, i molts altres aeroports europeus, i això entra dins de la seva rutina", ha explicant, afegint que en aquest cas es parla "d'uns imports molt petits".

"Iberia perd gairebé dos milions d'euros al dia, els acords anuals que poden tenir Girona o Reus amb Ryanair són de pocs milions a l'any, uns 5 o 7, no són xifres molt grans, i en tot cas estan lligats a la comercialització i a l'activitat econòmica. Per tant no es poden llegir com una ajuda d'estat", ha remarcat. Tremosa, de fet, sí que ha demanat que s'investiguin les ajudes directes que es donen a "companyies bandera" com Iberia.

L'informe també denuncia l'anomenat 'efecte dilluns', segons el qual les empreses petrolieres pacten els preus el primer dia de la setmana, quan es recullen les dades per les estadístiques, i els apugen després. El text també menciona els problemes de competència del cas 'Google' i exigeix que s'investigui si els bancs rescatats donen "crèdits milionaris als clubs de futbol amb interessos per sota dels que paguen les pimes i els particulars".

L'informe, que s'ha aprovat al comitè d'Economia per 32 vots a favor i 1 en contra, ha rebut el suport de tots els grups de l'Eurocambra excepte de l'esquerra post-comunista, i ara s'haurà de debatre al Plenari. El text no és vinculant però serveix de base a la Comissió Europea per elaborar el seu propi informe de Competència, i en pot marcar les principals prioritats


http://directe.cat/321601