Els directors dels instituts menorquins Joan Ramis i Ramis, Cap de Llevant i Pasqual Calbó i Caldés avui no podran començar el curs escolar fent classes, com seria lògic i normal. El govern de les Illes Balears els ha retirat el sou i la feina i els prohibeix no únicament de fer de directors, sinó de fer de mestres i tot. Per haver defensat el dret dels alumnes i les famílies a rebre les classes tal com les rebien fins ara. Per haver defensat el català. El gest, una altra de les quotidianes mostres d'autoodi del president Bauzá, ha encès la comunitat educativa i avui l'inici de les classes a les Balears, i molt especialment a Menorca, serà tens. Tanmateix, és un problema de tots nosaltres i va contra tots nosaltres. Som tots, doncs, que hem de reaccionar.
És evident que tenim davant una greu vulneració dels drets de la ciutadania, no tan solament lingüístics. El president Bauzá i la consellera Camps proven de governar l'ensenyament com si això fos una dictadura. Tant els fa l'existència d'un consell escolar. Tant els fa l'opinió del consell de centre, per més legal que siga i per més que forme part de l'ordenament jurídic. I tant els fa que els directors, al cap i a la fi, únicament el presidesquen, el consell escolar.
Apartant de l'ensenyament i deixant sense sou i feina mestres com aquests tres directors, apreciats i valorats per les famílies, pels alumnes i per la població, pretenen difondre el missatge que a la societat mallorquina i balear no ha de comptar cap més voluntat sinó la seua. Volen fer por a la gent. Voler evitar la discussió, el debat i la confrontació d'idees. I volen evitar-los en general, però també en un àmbit on el respecte als valors científics --i a tot allò que la pedagogia ha deixat clar una vegada i una altra-- hauria de ser un element fora de qualsevol discussió.
Expressem doncs avui la nostra solidaritat amb ells. I fem-ho també per afrontar un curs que serà complicat. Complicat al País Valencià, a la Franja i a les Illes, on l'agressió contra la llengua és ja coordinada i tenaç. Però complicat també al Principat.
L'agressió contra el català no es pot compartimentar. No agredeixen 'el català de...', sinó el català. El de tots. I van amb la idea de fer-ho a tot arreu, sense cap prevenció. Al Principat, concretament, sentirem parlar molt d'una sentència que sembla pròxima i que podria, literalment, eradicar la normalització lingüística a les escoles o fins i tot motivar l'encausament judicial d'una consellera que ha dit que per ací no hi passaria.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada