dimarts, 17 de setembre del 2013

'The Guardian': "L'autoritarisme d'Espanya dóna perfil a la independència de Catalunya"

17/09/2013

Independència

El diari britànic contrasta el debat espanyol amb el del Regne Unit "sa" entre independentistes i unionistes


Lluís Goñalons



Portada d'avui del diari anglès 'The Guardian'



El diari britànic 'The Guardian' assegura avui que les mostres d'autoritarisme de l'Estat espanyol envers Catalunya i la voluntat d'imposar el castellà estan afavorint la independència de Catalunya. “El corrent preponderant d'impulsar l’ús de la llengua nacional espanyola, a més de les clares mostres d’autoritarisme de l'Estat espanyol que qüestionen la legitimitat de qualsevol referèndum, donen una claredat històrica a la independència de Catalunya”, descriu el diari, en un article en el qual compara el procés escocès amb el català.

Escòcia és diferent. El nivell de descontentament amb el Regne Unit és més difús” que no pas a Catalunya, explica el periodista, que reconeix en canvi que a Escòcia hi ha un debat polític "sa" entre "separatistes i unionistes". Espanya no s'acull al mateix 'fair play'.

'The Guardian', considerat proper als laboristes, fa un repàs històric de les darreres reivindicacions independentistes a Catalunya. Assenyala que l'impuls del moviment sobiranista català es va accentuar quan el Parlament català va abraçar una majoria de partits pro-independentistes. Els fets més recents que han impulsat el procés sobiranista recorda que són el concert al Camp Nou i la històrica Via Catalana.

Un any després de l’inici de la campanya independentista a Escòcia, i amb un any més per endavant, la majoria d’escocesos no estarien a favor de secessionar-se, segons el rotatiu. La proporció està entre un 60% i 40%. Tot i això, el diari assenyala que els indecisos són prou nombrosos com perquè a dia d’avui i a un any vista encara no hi hagi res decidit.

"Podem fer això de forma racional i amb modèstia, amb un grapat de consideracions complexes en les nostres ments. Un sí a la independència d'Escòcia serà un esdeveniment històric (i del món que inspira). Un inici tranquil a una cosa bastant sorprenent", relata el periodista sobre Escòcia. 


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/09/_the_guardian_l_autoritarisme_de_madrid_dona_una_claredat_historica_a_la_independencia_de_catalun_96017.php