dimecres, 4 de setembre del 2013

Mas demana a l'Estat que la sintonia pel port sigui un “exemple”en altres àmbits

El president de la Generalitat fa aquesta crida al diàleg amb el govern de Rajoy, que ha de respondre aquest mes la carta sobre la consulta sobiranista

Ho ha dit davant la ministra Pastor, amb qui ha signat un protocol per a la construcció de l'accés ferroviari al Port de Barcelona

“Quan hi ha ganes de resoldre les coses sempre es troben camins per resoldre-les”, afirma


04/09/13 13:26 - barcelona - Efe


La ministra de Foment, Ana Pastor, i el president de la Generalitat, Artur Mas Foto: ACN.
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat aquest dimecres traslladar el clima de “bona sintonia institucional” aconseguit amb el Govern espanyol per signar el protocol de l'accés ferroviari al Port de Barcelona a altres àmbits, en al·lusió implícita al debat per la consulta sobiranista. “Quan hi ha ganes de resoldre les coses sempre es troben camins per resoldre-les”, ha afirmat.

Durant l'acte de firma del protocol per a la construcció de l'accés ferroviari al Port de Barcelona, en el que estava la ministra de Foment, Ana Pastor, Mas ha confiat que “condeixi l'exemple” de “bona sintonia institucional” que hi ha hagut per signar aquest protocol.

Mas ha fet aquestes declaracions en un moment en què espera la resposta a la carta que va enviar al president del Govern, Mariano Rajoy, instant-lo a pactar una consulta d'autodeterminació a Catalunya.

El president català ha comentat, sense esmentar explícitament el debat de la consulta, que quan hi ha ganes de resoldre les coses, es troben solucions per “difícils que siguin”, i ha assegurat que en el cas dels accessos del Port s'ha trobat una solució des del “realisme”, si bé ha admès que potser en aquest assumpte el pacte és més fàcil que en altres.

Mas ha felicitat la ministra Ana Pastor i el conseller de Territori, Santi Vila, per la “bona sintonia” que han tingut per solucionar la construcció de nous accessos ferroviaris al Port de Barcelona, per corregir ara un “error històric”.


La Generalitat i el ministeri de Foment han signat avui un protocol de col·laboració per a l'impuls i la consecució del nou accés ferroviari al Port de Barcelona, que tindrà una inversió de 108 milions d'euros, que pagaran al 50% Adif i el Port de Barcelona.

El president català ha apuntat que l'acte d'avui és un moment “molt esperat” des de fa molts anys i que ve a “corregir” un “error històric” que ha “deixat per al final, el que s'hauria d'haver fet al principi”.

Ha destacat que l'error que ara es corregeix afecta al “dia a dia” de la nostra economia ja que el “gran pulmó que oxigena l'economia és l'exportació i cal procurar que els “bronquis no estiguin obstruïts”.

Ha recordat que l'economia catalana representa entre el 25 i el 30% de tot el comerç exterior de l'Estat i que Europa és “el nostre gran mercat, al qual hem d'estar ben connectats”, ha remarcat.
Per Mas, la firma del protocol per a la construcció de l'accés ferroviari al Port de Barcelona signat avui té sentit si s'encaixa en el Corredor Mediterrani, per on s'exporta gairebé el 50% de les mercaderies espanyoles.

Mas ha dit que, de vegades, s'ha utilitzat el Corredor Mediterrani per “confrontar territoris” de l'Estat i ha assegurat que és una cosa que no va contra ningú, sinó a favor del conjunt.

Ha aprofitat per recordar que entre Barcelona i València encara hi ha 28 quilòmetres de via única i ha encoratjat a Foment a “anar molt ràpid”.

Segons Mas, el pas donat avui és “important però no definitiu” i ha recordat que és la primera vegada que una autoritat portuària fa aportacions per a una infraestructura general a la vegada que ha dit que espera “que no sigui l'única”.

A més, ha assenyalat que, si tot va bé, el que es fa ara s'haurà de complementar d'aquí a un temps “no molt llarg”, el que requerirà una sèrie d'inversions més.

Darrera actualització ( Dimecres, 4 de setembre del 2013 14:36 ) 



http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/674902-mas-demana-a-lestat-que-la-sintonia-pel-port-sigui-un-exempleen-altres-ambits.html?piwik_campaign=rss&piwik_kwd=nacional&utm_source=rss&utm_medium=nacional&utm_campaign=rss&f=El+Punt+Avui