dijous, 5 de setembre del 2013

la #ViaCatalana "accelerarà" la història de Catalunya



Dijous, 5 de setembre de 2013 05:00 h

L'Assemblea Nacional Catalana ja ho té tot apunt per aquest Onze de Setembre, les Terres de l'Ebre s'estan omplint amb rapidesa, i ara només queda fer l'últim esforç

L'Assemblea Nacional Catalana i el conjunt de la ciutadania de Catalunya estan fent una feinada increïble per aconseguir que la Via Catalana, que recorrerà el país en forma de cadena humana de més de 400 quilòmetres el proper Onze de Setembre, sigui tot un èxit. Això s'ha demostrat amb l'augment d'ocupació dels trams de les Terres de l'Ebre, que eren els que faltaven per omplir i on ja no queda cap tram amb baixa o poca ocupació, i on només n'hi ha un que encara està a la meitat. Sembla ser que la ciutadania catalana té les coses molt clares, i entén la Via Catalana com una gran oportunitat per continuar reivindicant la llibertat del nostre país i forçar el govern a realitzar un referèndum per la independència el més aviat possible. També cal remarcar que no estem sols en aquesta lluita, i que la Catalunya Nord, el País Valencià i les Illes Balears s'uniran a la nostra cadena per reclamar la llibertat de la nació al complert, la llibertat dels Països Catalans.



Convocar la consulta el més aviat possible

Mapa d'ocupació actual de la Via Catalana
La unitat del poble català cada dia més evident amb el compromís pel país que ha demostrat la ciutadania catalana amb la cadena humana del proper Onze de Setembre. Més de 375.000 persones ja s'han inscrit a la Via Catalana que recorrerà el país de punta a punta creant una cadena de més de 400 quilòmetres. Són moltes les persones que han decidit desplaçar-se a les Terres de l'Ebre per fer possible aquest moment històric, i que recorreran centenars de quilòmetres per omplir els trams on hi havia menys ocupació degut a la menor densitat de població.

A hores d'ara, a una setmana per la Diada de Catalunya, ja no queda cap tram amb baixa o poca ocupació, i només n'hi ha un que es troba en un nivell d'ocupació mitjà. Tots aquests trams es troben a les Terres de l'Ebre, però s'estan omplint a una velocitat considerable. Amb aquesta iniciativa, la ciutadania catalana està demostrant el seu compromís per la causa, el seu anhel per la llibertat, i ja només queda fer l'últim esforç per acabar d'omplir la vintena de trams que encara no es troben al 100% d'ocupació.

Aquest Onze de Setembre, els catalans i catalanes trencarem esquemes, i demostrar
em al món sencer, i al conjunt de l'estat espanyol que som un poble unit sense aturament, que podem aconseguir el que ens proposem i que estem molt a punt de tocar el que fa temps que reivindiquem, la llibertat del poble català.
Tres dels organitzadors de la via bàltica, Arvydas Juozatis (Lituània), Aleksandrs Kirsteins (Letonia) i Mati Hint (Estònia), expliquen l'experiència de la via bàltica

Desenvolupament de la Via Catalana

La Via Catalana començarà a la simbòlica hora de les 17:14h de l’Onze de Setembre. Serà en aquest precís moment quan el campanar de La Seu Vella de Lleida iniciarà el repic de campanes que tindrà lloc a tot el país i que donarà el senyal a tots els participants al llarg del recorregut que ja es poden donar de les mans de forma simultània. A partir de les 16h els organitzadors i coordinadors dels diferents trams iniciaran el dispositiu per formar la cadena humana al llarg del recorregut.


La Via Catalana transcorrerà des de les 17.14h fins a les 18h. Al llarg dels primers 15 minuts, el Cor Jove de l’Orfeó Català, juntament amb el Cor i l’Orquestra dels Joves Intèrprets dels Països Catalans interpretaran “El Cant dels Ocells”, “La 9a simfonia de Beethoven” i “El Cant de la Senyera” des de Plaça Catalunya, a Barcelona. A continuació, a les 17.30h començarà l’acte polític descentralitzat, que tindrà lloc a Amposta, El Pertús i Barcelona. És a la capital catalana on la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, clourà l’acte polític des de Plaça Catalunya. A les 18h finalitzarà la Via Catalana cantant  “Els Segadors”, himne nacional.

Lleida marcarà l'inici de la Via Catalana


Tot i no passar estrictament per les comarques lleidatanes, Lleida serà l'inici espiritual de la Via Catalana. El campanar de la seu vella de Lleida serà el que repicarà a les 17h14' del proper Onze de Setembre, marcant l'inici de la cadena humana. La capital del Segrià també serà important el dia anterior. Una cursa de relleus entre Lleida i l'Ametlla de Mar servirà per apropar les dues poblacions en la vigília de la Diada.

Passarà pel Camp Nou

Segons ha confirmat Forcadell, la Via Catalana, que ja tenia previst encerclar el Camp Nou, entrarà dins l'estadi del FC Barcelona. Un ramal de la cadena humana accedirà fins a la graderia principal i buscarà la complicitat del món de l'esport. Les federacions esportives catalanes ompliran aquest tram de la Via i també hi serà present el secretari general de l'Esport, Ivan Tibau.

Importància de la ràdio durant la Diada

Davant la més que probable saturació de les xarxes de telèfons mòbils, els organitzadors de la Via Catalana han recomanat a totes les persones que participin en la cadena humana que portin un transistor de ràdio per seguir l'evolució de la jornada. Les principals cadenes catalanes narraran en directe els esdeveniments, fet que l'ANC recomana que sigui seguit pels participants a tots els trams de la cadena.

Resposta a Navarro

La presidenta de l'ANC també ha aprofitat per reaccionar a la proposta que va fer el cap de setmana passat el primer secretari del PSC, Pere Navarro. El líder socialista va reclamar que l'Assemblea es fes càrrec de totes les despeses derivades de la Via Catalana, fins i tot les de seguretat. "No coneixem cap país democràtic que posi preu al dret de manifestar-se", ha explicat Forcadell, que ha demanat al líder del PSC que deixi de posar preu a les llibertats democràtiques.

Similituds i diferències entre la Via Catalana i la Via Bàltica

Al costat dels responsables de l'ANC s'han situat aquest dimecres tres representants de la Via Bàltica, la cadena humana que va unir Estònia, Lètonia i Lituània l'any 1988 per reivindicar la independència dels tres països vers "l'ocupació" soviètica. Mati Hint, per Estònia, Aleksandrs Kirsteins, per Letònia, i Arvydas Juozaitis per Lituània han encoratjat els catalans a participar en la cadena humana per assolir la "llibertat". Han advertit, però, que el camí després de la Via Catalana serà llarg i difícil per esdevenir un nou estat d'Europa, tot i que s'han mostrat convençuts que la resta de països europeus acabaran reconeixent Catalunya.

Juozaitis ha parlat de les diferències i similituds que troba entre el procés bàltic de finals dels 80 i l'actual procés català. "La principal similitud és la quantitat de població, "uns 7,5 milions tant en la Catalunya actual com en les tres repúbliques bàltiques dels anys 80", ha explicat, a més del sentit "pacífic" de la mobilització. Entre les diferències, Juozaitis ha recordat l'estat de descomposició en què es trobava la URSS de l'any 88 i ho ha contraposat a la situació actual de l'estat espanyol. A més, ha destacat el paper que aleshores va tenir Rússia, quan va decidir independitzar-se de la Unió Soviètica, fet que va facilitar els processos d'independència als tres països bàltics.

La Via Bàltica va reunir més d'1,5 milions de persones al llarg dels 560 km de recorregut, superant totes les expectatives. El recorregut català és una mica més curt, 400 km, però l'ANC confia en superar la mobilització de l'any passat, que també va superar el milió i mig de persones a Barcelona. En aquesta ocasió, però, el repte és "més difícil" perquè la gent s'haurà de repartir en un espai molt més gran.

L'any posterior a la Via Bàltica, els governs dels tres països van proclamar la seva independència de la URSS, tot i que aquesta no va ser reconeguda formalment fins el 1990.


Els Països Catalans units per la cadena humana

La Via Catalana d'aquest proper Onze de setembre, a part de recórrer tot el principat de Catalunya, també serà present a la Catalunya Nord, el País Valencià i les Illes Balears, amb la voluntat de demostrar que els Països Catalans són una realitat, i que algun dia aconseguiran ser una nació lliure.

A la Catalunya Nord s'intentarà allargar la cadena humana fins a la porta dels Països Catalans, a Salses; al País Valencià ja hi ha més de 500 participants confirmats per realitzar una cadena al nord del país a partir de la simbòlica hora de les 17.07h; i a les Illes també es realitzaran tres cadenes: a les 12 del migdia a Eivissa, a 2/4 de 5 de la tarda a Maó; i a Palma de Mallorca a les 8 del vespre.

Així doncs, aquest proper Onze de Setembre, a part de reivindicar la llibertat de Catalunya, els catalans i catalanes sortirem al carrer per defensar la llibertat de la nostra nació al complet, la llibertat dels Països Catalans.