dimecres, 18 de setembre del 2013

La CE recalca ara que no té una posició oficial sobre el procés català (Video)

Barnier ressalta que només la concretarà "quan se'ns presenti un escenari jurídic decidit"

L'any passat va qualificar Catalunya de ser "un dels principals territoris dinàmics de la UE"


| Actualitzat el 18/09/2013 a les 14:15h


El comissari de Mercat Interior i Serveis Financers, el francès Michel Barnier. Foto: CE.


La posició de la Comissió Europea (CE) envers la hipotètica independència de Catalunya no acaba de ser monolítica. Avui mateix, el comissari de Mercat Interior i Serveis Financers, el francès Michel Barnier, ha ressaltat que l'executiu comunitari només concretarà en quina situació es quedarà Catalunya respecte la Unió Europea en cas d'independència "quan se'ns presenti un escenari jurídic decidit". És a dir, quan algun estat membre de la CE els ho pregunti formalment, i els detalli en quins termes es produiria aquesta secessió. A més, ha reconegut que des de l'executiu comunitari s'està seguint el cas català "amb molta atenció".

Es dóna el cas que el propi Barnier, l'any passat, va qualificar Catalunya com "un dels principals territoris dinàmics de la UE". Segons Barnier, el creixement econòmic d'Europa serà mèrit de les petites i mitjanes empreses i dels territoris, entre els quals va citar explícitament Catalunya. Avui, preguntat per la cadena COPE sobre si veia un Estat català dins de la UE, ha respost que la Comissió "no especula amb els diferents escenaris possibles".

Havent deixat ben clar això, ha passat a reproduir el mateix missatge que dilluns ja van donar el comissari Joaquín Almunia i la portaveu, Pia Ahrenkilde: "Si una regió surt d'un estat membre de la Unió i esdevé independent, 'de facto' surt de la Unió Europea." Acompanyant a aquesta frase, ha emfasitzat que això era l'únic que podia dir "des del punt de vista del dret".

La pregunta sobre el procés català, a partir del minut 8.20. :