dijous, 26 de setembre del 2013

Espasa: "Si avui Catalunya fos independent seria similar en termes econòmics a Suècia, Dinamarca, Finlàndia i Àustria"

"Tots aquests països són també aportadors nets. Aquest és un element més que afavoreix el manteniment de Catalunya dins de la Unió Europea".

La professora de la UB, Marta Espasa, ha defensat a un article que Catalunya si fós a dia d'avui un país independent "seria similar en termes de població i nivell econòmic a països com Suècia, Dinamarca, Finlàndia i Àustria".

A l'article Catalunya: contribuent neta a la UE Espasa hi ha dit que tots aquests països "són també aportadors nets" com Catalunya, i ha puntualitzat que segons el departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat, el saldo fiscal mitjà anual de Catalunya amb la UE "és, en el període 2007-2013, del 0,72% del PIB" la qual cosa representa "una aportació anual d'aproximadament 1.400 milions d'euros, una mica superior a la de Suècia, que el 2009 va ser de 1.126 milions". 

"Catalunya és aportadora neta al pressupost de la UE des de 1986, un fet que contrasta amb la situació d'Espanya, que és un país receptor net"

Espasa també ha apuntat a què Catalunya, si formés part de la Unió Europea com a nou estat, "hauria de contribuir a finançar el pressupost comunitari i, alhora, es beneficiaria de les polítiques de despesa comunitàries". "De fet, actualment Catalunya ja té aquestes relacions pressupostàries amb la UE, tot i que el que passa és que no són directes ni explícites, sinó que s'articulen a través del govern central" ha argumentat.

Finalment l'autora de l'article ha indicat que des de l'entrada d'Espanya a la CEE l'any 1986, Catalunya "ha esdevingut aportadora neta al pressupost de la Unió Europea" un fet que "contrasta de manera significativa amb la situació d'Espanya, que és un país receptor net" i ha sentenciat que les "causes d'aquest comportament diferent són tres": "En primer lloc, el fet que, com que Catalunya és una regió rica dins de l'estat espanyol, suporta en més quantitat els ingressos comunitaris. En segon lloc, el fet que Catalunya presenta un nivell de renda per càpita superior a la mitjana comunitària, la qual cosa l'exclou de ser regió objectiu prioritària dels fons estructurals. I, en tercer lloc, el baix pes de l'agricultura en l'estructura productiva catalana i la seva especialització en conreus mediterranis, que fa que els recursos procedents de la PAC no siguin gaire elevats". 


http://www.tribuna.cat/cronica/politica-catalana/espasa-si-avui-catalunya-fos-un-pais-independent-seria-similar-en-termes-de-poblacio-i-nivell-economic-a-paisos-com-suecia-dinamarca-finlandia-i-austria-25-09-2013.html