dissabte, 14 de setembre del 2013

Espanya obra el conflicte diplomàtic contra Europa #ThankyouLatvia

Divendres, 13 de setembre de 2013 20:25 h

Margallo convoca l'ambaixador de Letònia a Espanya per les declaracions del primer ministre sobre el procés català. Espanya, pànic a la democràcia


El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo té por de la democràcia i ha convocat l'ambaixador de Letònia a Madrid, Janis Eichmanis, per presentar formalment una protesta per les declaracions sobre el procés català que el primer ministre letò, Valdis Dombrovskis, ha fet en una entrevista a l'ACN. A la cita, que es farà dilluns, hi serà present també el secretari d'Estat per a la UE, Iñigo Méndez de Vigo. Segons aquestes fonts, Margallo recordarà a l'ambaixador les normes d'ingrés a la UE i el marc constitucional espanyol. La citació ha causat ja malestar a Europa, citar a un ambaixador per unes lliçons de democràcia del primer ministre letò és un acte de manca de respecte per unes declaracions que són una lliçó de democràcia. 

El primer ministre de Letònia, Valdis Dombrovskis, durant l'entrevista amb l'ACN, en una imatge on es pot veure la càmera que filma
© @acn
La #ViaCatalana posa al descobert l’Espanya més rància

Les manifestacions del primer ministre letó han provocat malestar a La Moncloa i al Ministeri d'Exteriors perquè poden donar peu a un reconeixement implícit del procés català per part d'estats membres de la UE. Valdis Dombrovskis assegura en una entrevista amb l'ACN que el govern espanyol hauria de "mirar opcions sobre com abordar" el clam independentista a Catalunya.

La #ViaCatalana posa Espanya i els seus dirigents contra les cordes

Arran de la Via Catalana de l'Onze de Setembre, el líder bàltic defensa que els catalans estan "enviant un missatge molt poderós" i que "és necessari prestar-hi atenció". Preguntat sobre si Letònia reconeixeria una Catalunya independent, el mandatari conservador respon: "Si hi ha legitimitat en el procés diria, teòricament parlant, per què no?". També admet que dins de la Unió Europea ja hi ha en marxa "discussions" sobre què passaria en cas de secessió d'un territori d'un estat membre però encara "sense conclusions clares".

Espanya ens comença a veure fora, i activarà el joc brut

L'afer coincideix amb el ressò internacional de la Via Catalana que, segons va admetre el mateix ministre Margallo aquest dijous, va ser un èxit de "convocatòria, organització, logística i comunicació" -unes paraules que no han agradat a l'equip de Rajoy-. Malgrat aquest fet, l'executiu espanyol ha tornat a tancar la porta a qualsevol referèndum o reforma constitucional i ha reiterat que la seva obligació és "complir i fer complir la Constitució".