dilluns, 9 de setembre del 2013

"Els catalans són seriosos en el seu desig d'independència"

09/09/2013

dret a decidir

El diari Berliner Zeitung analitza el procés i recorda que mentre a Baviera el dèficit fiscal és de 4.000 milions anuals a Catalunya arriba als 16.000


 Lluís Bou

Berliner Zeitung



El diari Berliner Zeitung ha remarcat avui en un reportatge, la solidesa de la reivindicació sobiranista de Catalunya. "Els catalans són seriosos en el seu desig d'independència", assenyala el rotatiu, que s'ha desplaçat a Vic i a Granollers per analitzar el que està passant al país.

El periodista que firma el reportatge, Tino Scholz, recorda que a més de la identitat en la reivindicació catalana s'hi barreja la crisi econòmica i els problemes de l'Estat espanyol. "El desig d'independència, però, no només té a veure amb el sentit de la identitat catalana. L'economia és també important. Que el moviment separatista obtingui tanta popularitat també es deu a la crisi econòmica a Espanya. Catalunya és un important motor de l'economia espanyola, hi viu el 16 per cent de la població espanyola, i produeix la cinquena part del producte interior brut (PIB). Però amb l'atur a Catalunya arriba al 24 per cent, la regió està endeutada per valor de 51 milions d'euros [...] La raó són també els alts impostos, com a part de la compensació fiscal que Catalunya ha de pagar al govern central a Madrid anualment. La mitjana és de vuit a deu per cent del seu PIB. El 2010, al voltant de 16.000 milions d'euros van fluir cap al govern central, que distribueix els diners a les regions més pobres. Si ho comparem, Baviera va haver de pagar 4.000 milions d'euros el 2012", afegeix.

El Berliner Zeitung també recorda les polèmiques comparacions amb el nazisme que s'han llançat des de tribunes espanyoles, i conclou que Espanya encaixa amb una barreja d'incomprensió i de por la reivindicació catalana. "En el cas d'una fractura, és a dir de la separació de Catalunya, el país perdria la seva regió industrial més important i els càlculs dels experts en l'ingrés per càpita  En el cas d'una fractura és a dir Catalunya, el país perdria la seva regió industrial més important i els càlculs dels experts respecte a l'ingrés per càpita es reduiriren al nivell de Grècia o Portugal. "Sense Catalunya Espanya no pot quedar-se a l'euro", va dir el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón abans de finals de 2012 obertament davant dels empresaris catalans. "Espanya no tindria sentit".

El rotatiu entrevista l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, i l'activista sobiranista de Granollers Clàudia Garcia. "Serem independents. Si no, morim com a nació", afirma el president de l'Assemblea de Municipis per a la Independència.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/09/_els_catalans_son_seriosos_en_el_seu_desig_d_independencia_95863.php