dimarts, 10 de setembre del 2013

El TSJ valencià es reuneix d'urgència per la Via Catalana a Vinaròs

Dimarts  10.09.2013  12:53

La inusual vista es celebra a les 13.30 a València amb ACPV i el govern espanyol · ACPV desconvoca la cadena humana d'avui a Guardamar per l'amenaça de fortes multes



El Tribunal Superior de Justícia valencià ha convocat una vista d'urgència de caràcter excepcional avui a les 13.30 per buscar una solució legal a la Via Catalana a Vinaròs, que el govern espanyol va prohibir ahir al·legant motius de seguretat. A la reunió hi ha convocats Acció Cultural del País Valencià (APCV) i representants del govern espanyol. L'entitat havia respost a la prohibició de les cadenes humanes d'avui i de demà a Guardamar i a Vinaròs, respectivament, oferint diàleg al govern espanyol per a cercar fórmules alternatives.

La prohibició
Les sots-delegacions del govern espanyol a Alacant i a Castelló van prohibir les cadenes humanes previstes avui a Guardamar i demà, Onze de Setembre, al límit amb el Principat. A principi de la setmana passada la sots-delegació del govern espanyol a Castelló havia donat permís a Acció Cultural del País Valencià (ACPV) per a ocupar part de la carretera N-340 al terme municipal de Vinaròs (Baix Maestrat) entre les 16.00 i les 18.00 hores del dia 11 de setembre, però ahir l'hi va denegar.

Els motius adduïts pel Ministeri de l'Interior espanyol van ser de seguretat viària i d'integritat dels manifestants.  És a dir, segons el govern espanyol els recorreguts proposats són perillosos. 
La sots-delegació d'Alacant va dir que ACPV havia fet la petició el 6 de setembre i que això era massa tard perquè l'article 8 de la llei orgànica 9/1983 estableix que les concentracions han de ser comunicades amb un mínim de deu dies d'antelació.

Tot i que la mateixa llei preveu que si hi ha causes extraordinàries i greus que justifiquin la urgència de la convocatòria es pot fer amb una antelació mínima de vint-i-quatre hores, el govern espanyol diu que en la sol·licitud no s'expressen aquestes causes extremes que justifiquin la urgència de la convocatòria.

En la mateixa resolució s'informa als promotors de la concentració que constituirà una infracció greu si no respecta la llei i els comunica que tenen quaranta-vuit hores per a interposar-hi un recurs contenciós-administratiu.

'Perill per a la integritat física'

Segons la resolució, a què ha tingut accés l'agència ACN, la prohibició de la cadena humana del dia 11 es basa en un informe desfavorable de la Guàrdia Civil de Castelló, que al·lega que la celebració de la cadena humana per la llengua i la llibertat alteraria el manteniment de la seguretat viària i ciutadana.

La sots-delegació del govern espanyol va comunicar ahir a Acció Cultural del País Valencià (ACPV) que el lloc de la celebració de la manifestació, la N-340, és una via convencional d'un carril de circulació en cada sentit amb un revolt perillós a tocar d'un tram de concentració d'accidents i sense via de servei ni cap carril separat.

La resolució afegeix que la durada prevista (dues hores) originaria retencions i obligaria els vehicles a cercar un desviament alternatiu. Segons la sots-delegació, el desviament més pròxim és a 5,6 quilòmetres, a la N-238, indret amb moltes cruïlles i trànsit de vehicles i persones en horari de final de jornada laboral.

La sots-delegació afegeix que es crearien 'greus perjudicis econòmics' als negocis i 'molèsties injustificables', un fet que podria suscitar actitud hostil envers els manifestants amb alteracions de l'ordre públic.

A més, afegeix la resolució, el fet que la cadena humana sigui longitudinal i contínua no permet de garantir la seguretat als participants perquè la via és plena d'encreuaments i entrades laterals. Així mateix, diu que si es modifiqués l'itinerari es perdria també l'objecte d'unir la cadena humana valenciana amb la Via Catalana.

Amb tot, el sots-delegat del govern espanyol a Castelló de la Plana, David Barelles, resol la prohibició de la convocatòria d'acord amb el dictamen de la Guàrdia Civil i pel 'perill manifest per a la integritat física dels manifestants'.

Lluís Llach i Carles Santos, enllaçant el Principat i el País Valencià
La setmana passada es feia públic que seria el cantant Lluís Llach qui obriria la Via Catalana, en el límit del terme d'Alcanar amb el de Vinaròs, i qui es donaria la mà amb el compositor vinarossenc Carles Santos, que serà el primer participant de la cadena humana del País Valencià. En aquest primer tram del ramal valencià també hi haurà la família de Guillem Agulló. D'una altra banda, els organitzadors calculen que unes mil persones s'aplegaran a Vinaròs per fer la cadena humana. 

El PP valencià s'ha oposat al ramal valencià des del començament
Diverses veus del PP valencià ja es van mostrar de seguida contràries al ramal valencià de la Via Catalana. El vice-president del govern valencià, José Ciscar, va avisar que el consell prendria 'les mesures necessàries'. El secretari general del PPCV, Serafín Castellano, també va reclamar fermesa a tots els partits polítics valencians per a oposar-se a la celebració de la cadena humana. Castellano va instar a respectar 'les senyes d'identitat' dels valencians. 'Els ciutadans d'aquesta comunitat tenim molt clar quina és la nostra llengua, la nostra bandera i el nostre himne', va dir.
Informació relacionada: 


Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha informat a través d'un comunicat de la desconvocatòria de la concentració de la 'Cadena humana valenciana per la llengua i la llibertat' que havia organitzat per a aquest dimarts a Guardamar del Segura ( Baix Segura). La subdelegació del govern espanyol a Alacant va denegar a ACPV l'autorització considerant-la "no comunicada" ja que no es va fer amb el mínim de 10 dies d'antelació. L'entitat remarca que es tractava d'un acte simbòlic i que en casos semblants sí que s'ha permès la celebració de concentracions amb caràcter d'urgència. ACPV afegeix que ha desconvocat per evitar sancions que se sumaries a les dels repetidors de TV3.
L'entitat però ha considerat 'un fet molt greu' aquesta prohibició, i ha dit que 'atempta directament contra la llibertat d'expressió i reunió de la població'.

'Aquesta entitat es veu forçada a desconvocar l'acte atés l'amenaça d'incórrer en falta greu o molt greu dels seus promotors i possibles multes cap als seus promotors i representants, i que se sumarien a les que la nostra associació va rebre en el passat pels repetidors de TV3', lamenta.

Acció Cultural ha remarcat el fet que en la seva opinió es tracta d'una decisió arbitrària ' ja que en cap cas es tallava el trànsit i era un acte simbòlic' i ha afegit que en casos semblants 's'ha permès la celebració de concentracions amb caràcter d'urgència, entre altres motius'.

'Volem fer èmfasi que aquesta prohibició respon únicament a una persecució política per part del govern espanyol cap a tota manifestació que done suport al dret a decidir i a l'autodeterminació dels pobles', denúncia ACPV.

L'entitat lamenta la situació i avança que treballa per fer una nova cadena més endavant a Guardamar. ACPV havia convocat per aquest dimarts una concentració de la 'Cadena humana valenciana per la llengua i la llibertat'. La convocatòria era a les 17.07 hores al Monument a la cultura catalana que hi ha a plaça Jaume II de Guardamar. L'hora de convocatòria coincidia amb l'any de la desfeta d'Almansa en mans de les tropes borbòniques, 1707.

L'entitat remarcava la importància d'aquesta convocatòria en l'últim poble on es parla valencià i extrem meridional de la llengua catalana. L'objecte de la convocatòria era la de reivindicar el valencià com a llengua comuna i compartida amb Catalunya i les Illes Balears així com 'expressar la necessitat d'aprofundir en l'autogovern dels valencians, defensar la llibertat del poble valencià d'expressar de manera democràtica el grau d'autogovern que desitge aconseguir i la solidaritat amb la resta de pobles que es troben en una situació igual o semblant'.

Per a la cadena humana de Guardamar del Segura, Acció Cultural havia posat a disposició dels assistents, autobusos que sortien des de Crevillent i Elx (al Baix Vinalopó) a les 16.00 hores.