dimarts, 10 de setembre del 2013

Margallo ens aboca a la DUI

Dimarts, 10 de setembre de 2013 11:25 h

Segons el ministre "la sortida de Catalunya d'Espanya seria necessàriament una declaració unilateral d'independència"


(ACN).- El ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, ha afirmat aquest dimarts en un esmorzar informatiu a Madrid que la Via Catalana "no porta enlloc" i ha advertit que govern espanyol no accedirà mai a un referèndum d'autodeterminació pactat amb Catalunya. Segons Margallo qualsevol procés d'independència hauria de ser fruit d'una declaració unilateral que tindria conseqüències "desastroses" per a Catalunya i Espanya. En canvi, ha apostat per un nou model territorial i una millora del finançament com a "via alternativa" que "satisfaci les necessitats i desitjos dels catalans i posi punt i final a la desafecció".  

Margallo ha fet aquestes manifestacions en el transcurs d'una conferència al fòrum "España Internacional" on ha assistit també la ministra de Foment, Ana Pastor, en resposta a les preguntes dels periodistes sobre la Via Catalana i el diàleg que estan mantenint els governs de Catalunya i Espanya.

El ministre d'Exteriors ha assegurat que la celebració de la cadena humana és una demostració "clara" que a l'Estat hi ha llibertat d'expressió i que, per tant, no es compleix cap dels tres requisits que marca el dret internacional per al dret d'autodeterminació: pobles colonials, ocupació militar o negació dels drets fonamentals.

Respecte a la possibilitat d'un acord per a un referèndum d'autodeterminació ha assegurat que "la sortida de Catalunya d'Espanya seria necessàriament una declaració unilateral d'independència", perquè "la Constitució espanyola té dos articles, i només dos, la resta és literatura: L'article 1.2 diu que la sobirania pertany al poble espanyol en el seu conjunt, i per tant la secessió d'un territori hauria de ser aprovada per tots els constituents, i l'article 2 que diu que la Constitució es fonamenta en la indissoluble unitat de la nació espanyola, pàtria comú i indivisible".

Per tant, segons Margallo, al contrari del que passa a Escòcia, "no és possible un referèndum pactat" a Catalunya. "Ho és al Regne Unit, on no hi ha un ordenament constitucional escrit, i no ho és ni a la Constitució espanyola ni a cap altra constitució escrita presents i pretèrites". El ministre ha reiterat que "no hi té cabuda una secessió pactada" i qualsevol secessió partiria d'una "declaració unilateral d'independència" que "tindria consequències gravíssimes per a Espanya i per a Catalunya".

En aquest punt ha insistit que qualsevol territori que se separi d'un estat membre "queda exclòs de la UE, i això val per a Escòcia i per a Catalunya". Segons Margallo, si Catalunya s'independitzés, "molts més estats membres" que en el cas de Kosovo "no accedirien a l'entrada" a la UE.

"Via alternativa" per frenar la desafecció

Tancat el camí de la secessió, segons Margallo, "és obvi" que cal buscar una formula que permeti a Catalunya encaixar a Espanya. En aquest marc ha apostat per una reforma del model territorial perquè "tenim una constitució de 1977 i l'organització territorial és probable que hagi de ser revisada".