divendres, 20 de setembre del 2013

Culla: "Ni Espanya ni Europa podran ignorar" una majoria per la independència

20/09/2013

dret a decidir

L'historiador assegura que "és un suïcidi, no una alternativa possible" que Catalunya es quedi com està dins l'Estat autonòmic


Mar Sabé


L'historiador J.B. Culla
L’historiador Joan B. Culla publica avui un article d’opinió a ‘El País’ on assegura que el procés d’independència de Catalunya passa per la "capacitat de crear una majoria social i política irrefutable a favor de l’Estat propi". "Si aquesta majoria existeix, es manifestarà d’una manera o d’una altra a les urnes; i, si es manifesta, ni Espanya ni Europa podran ignorar-la ni silenciar-la", sentencia.

L’historiador defensa que "quedar-nos com estem no és una alternativa, és un suïcidi", i que el debat actual no es troba en situar catalans "bons i dolents", en sentit de si recolzen la independència o no, sinó que “potser la discussió és planteja entre catalans més o menys realistes, més i menys pragmàtics, més i menys il·lusos”.

Per desglossar l’argumentari, Culla parteix de la base personal que creu que els que defensen la independència són "més realistes, més pragmàtics o menys il·lusos que els que la rebutgen”. I defensa aquesta “aparent paradoxa” observant quines són les possibles opcions que planteja cada partit.

Segons l’historiador, l’argument del debat amb l’Estat espanyol no porta enlloc: “Una negociació que, el mateix Duran ho admet, avui no existeix (“està tot per fer”)”, escriu.

La possibilitat d’una reforma constitucional que porti a un estat federal, com defensa el PSOE amb el PSC, porta “a un carreró sense sortida”, segons Culla, per diferents motius: “primer, aquesta reforma és impossible sense el suport del PP, que no el donarà mai; segon, malgrat la timidesa de la declaració de Granada, el rebuig d’amplis sectors del partit a la idea d’un veritable Estat federal és clamorós (Rodríguez Ibarra, Bono, Corcuela,...) o tàcit (Cahcón); i tercer, en el cas improbable que un acord de finançament fos encara possible i vàlid entre Estat i Generalitat, no només es regirarien contra ell els barons del PP, sinó també el meridionalisme socialista amb la seva nova capitana, la chaconista Susana Díaz”.

Per concloure doncs, Culla defensa que “el camí cap a la independència és ardu i problemàtic, molt”. Però que les alternatives no independentistes presenten l'inconvenient "de situar la clau del futur de Catalunya en mans alienes".


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/09/culla_ni_espanya_ni_europa_podran_ignorar_una_majoria_per_la_independencia_96073.php