divendres, 20 de setembre del 2013

Cadena perpètua revisable i altres canvis: la marca Gallardón en el Codi Penal, en 10 punts

La reforma amplia la llibertat vigilada, que es podrà aplicar a més delictes en funció de la perillositat del reclús. Aquestes són les principals novetats. 




El consell de ministres ha aprovat aquest divendres la reforma del Codi Penal –que inclou com a mesura més important la cadena perpètua revisable–, per donar resposta "a les noves formes de delinqüència, a la multireincidència i als delictes més greus".
El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón EFE

Les principals novetats són:
Cadena perpètua revisable. Prevista pels crims que causen "major rebuig social": homicidis terroristes, contra el rei o príncep i contra caps d'Estat estrangers i genocidis i crims contra al humanitat. També quan la víctima sigui menor de 16 anys o sigui una persona especialment vulnerable, quan el crim sigui després d'una violació sexual, en els crims múltiples i els comesos pels membres d'una organització criminal.
La nova pena comportarà el compliment íntegre d'un període d'entre 25 i 30 anys de privació de llibertat i, només després, s'aplicarà un sistema de revisió. Si el reclús compleix una serue de requisits podrà ser posat en llibertat i, sinó, continuarà a presó.

Llibertat condicional com a suspensió de la pena. Això vol dir que si, un cop en llibertat condicional, el condemnat torna a delinquir, podrà ser retornat a la presó perquè segueixi complint condemna des del moment que va quedar suspesa. També s'amplia la possibilitat d'accedir a la llibertat condicional per les persones que entren per primer cop a presó i tenen una conducta "irreprotxable"

Supressió de les faltes. Per reduir el nombre de temes menors que col·lapsen els jutjats, el govern de l'Estat suprimeix les faltes. Algunes passaran a ser delictes lleus i la resta passaran a perseguir-se administrativament.

Delictes econòmics. En els delictes d'administració deslleial i malversació ja no serà necessari acreditar un enriquiment, sinó que serà suficient amb provar que ha existit una conducta deslleial patrimonial.

Responsabilitat de les persones jurídiques. S'amplia a les societats mercantils públiques i preveu, a més, la sanció dels directius de les entitats en què es cometin delictes per manca d'adopció de mesures de prevenció.

Més protecció per la dona. La reforma introdueix nous delictes, com el de matrimoni forçat, fustigació i assetjament –mitjançant trucades, seguiments, etc.– i la divulgació no autoritzada de gravacions o imatges íntimes.

Ampliació de la llibertat vigilada. És una mesura de seguretat que s'aplica després del compliment de la pena i fins ara només estava prevista per delictes sexuals. Ara s'amplia a altres delictes. S'imposarà en sentència i tindrà una durada mínima de tres anys.

Incendis forestals. La reforma endureix les penes pels autors d'incendis forestals especialment greus, elevant-se fins els sis anys. També es podran imposar als condemnats actuacions orientades a reparar el dany causat.

Delictes d'incitació a l'odi contra les minories. El nou codi castiga, d'una banda, les accions d'incitació a l'odi o a la violència contra grups o persones per motius racistes, antisemites o relatius a la seva ideologia, religió o ètnia o pertinença a altres grups minoritaris. De l'altra, els actes d'humiliació o menyspreu contra aquestes minories o l'enaltiment o justificació dels delictes comesos contra ells.

Propietat industrial i intel·lectual. Hi haurà delicte de propietat intel·lectual quan existeixi tant un ànim de benefici econòmic com un perjudici per tercers. Entre les principals novetats, s'estableix que els propietaris de les pàgines d'Internet que permetin obtenir llistats d'enllaços per accedir il·lícitament a obres protegides per drets d'autor podran ser castigats amb penes de presó de fins a sis anys. 

P.D. : I quan de temps estarà al talego el sogre de Gallardon per invitar a la legión a que marxi sobre Catalunya (que suposo és xenofòbia)?

http://www.ara.cat/politica/lEstat-aprova-cadena-perpetua-revisable_0_996500586.html