diumenge, 11 d’agost del 2013

L’Estat que no permet ser sostenible

11/08/2013


El govern espanyol vol aplicar un impost desmesurat a l’autoconsum, reduint al mínim les opcions que els consumidors puguin invertir en energies renovables


Mar Sabé



Plaques fotovoltaiques a un terrat de Barcelona


El govern espanyol vol posar barreres a la sostenibilitat mitjançant un peatge que hauran de pagar tots aquells que optin pel sistema d’autoconsum d’electricitat. "És indecent que es bloquegi amb impostos l’autoconsum d’energia", deia Cote Romero a La Vanguardia fa uns dies, de l’empresa Ecooo, una de les companyies i cooperatives d’energia verda que ja ha anunciat la seva intenció de plantar cara a "l’atac del Govern Espanyol a les fonts renovables".

Aquest peatge, que ja ha generat molta controvèrsia, "equival, per exemple, a cobrar a un consumidor per engegar la xemeneia i apagar els radiadors", diuen els portaveus de la Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF).

El motiu de tot aquest malestar és l’esborrany d’un reial decret llei presentat pel ministeri d’Indústria, Energia i Turisme fa uns dies (amb més d’un any de retard) a la Comissió Nacional d’Energia (CNE) una proposta per regularitzar l’autoconsum d’electricitat: "Decret pel que s’estableix la regulació de les condicions administratives, tècniques i econòmiques de les modalitats de subministrament d’energia elèctrica amb autoconsum i de producció amb autoconsum".

Gràcies a l’evolució de la tecnologia fotovoltaica en només cinc anys els costos han disminuït en un 80 %. Això ha provocat que als consumidors els hi resulti més rentable produir-se la seva pròpia electricitat amb panells solars que adquirir l’energia al seu subministrador habitual. "Quan ja es pot aconseguir que l’energia elèctrica d’origen solar sigui més barata que consumir-la de la xarxa, el Govern central es treu de la màniga un impost perquè això no passi", sentencia Josep Puig, vicepresident de SomEnergia, una cooperativa comercialitzadora d’electricitat verda.

El ministeri, per la seva banda, justifica la decisió dient que l’energia solar fotovoltaica ha d’assumir els costos de funcionament del conjunt de la xarxa, el pagament per utilitzar les xarxes i, fins i tot, sostenir les plantes tèrmiques de cicle combinat que actuen de suport del subministrament. “Quan s’utilitza la xarxa algú ha de pagar-la”, va dir el ministre d’Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, a principis de juny. El peatge de suport tindria un cost d’un 27 % superior que paga l’usuari domèstic, un percentatge "totalment desorbitat", segons l’UNEF. Els defensors de les energies renovables, com Javier García, president de la Fundació Renovables, reclamen que "si s’exigeix a l’energia fotovoltaica que internalitzi tots els costos de la xarxa, també se li hauria d’exigir a la nuclear, a la tèrmica i a la gran hidràulica", que també tenen el suport d’altres fonts d’energia.

Francesc Mateu, administrador de SolGironès, una empresa constructora de 17 plantes fotovoltaiques amb consum instantani, considera que el Govern espanyol vol "esborrar" el sector domèstic de l’energia fotovoltaica perquè "no sap com gestionar tota l’energia solar que podrien produir milions de llars".

30 milions de multa i més gent a l’atur


Fins a 30 milions d’euros de multa hauran de pagar tots aquells que actualment tinguin instal·lacions fotovoltaiques i no les declarin si s’aprova el decret llei. La normativa en preparació concedeix només dos mesos a que es declarin aquestes instal·lacions.

Inevitablement aquesta proposta de decret llei ha paralitzat el sector, ja que tots aquells –sobretot petits i mitjans empresaris- que s’havien decidit a posar plaques fotovoltaiques a comerços o a cases particulars, han tallat en sec les seves operacions fins que no s’aclareixi si finalment s’aplicaran o no aquestes condicions, fet que ha provocat un gran malestar entre les empreses instal·ladores, que denuncien que el que fa aquest decret és únicament carregar-se llocs de treball promocionant el monopoli de les grans companyies energètiques que, curiosament, són on acaben treballant molts polítics retirats dels principals partits espanyols.

'No' al balanç net


Sorprenentment i al contrari del que s’esperava, aquest decret llei que prepara el Ministeri d’Indústria es desentén completament de l’autoconsum amb balanç net en l’àmbit domèstic. El balanç net és la retribució que hi hauria d’haver per l’energia lliurada a la xarxa. És una resta entre l’energia consumida de la xarxa i l’energia lliurada, que es faria a final d’any per compensar. D’aquesta manera, el consumidor pagaria la part proporcional si aquell any ha necessitat més energia de la que ha pogut produir, i cobraria del sistema en cas contrari.

Espanya al contrari del món

Ja són molts els països en els que es fomenta l’autoconsum com a via per al desenvolupament de la generació neta, l’eficiència i la independència energètica: Alemanya, Itàlia, EUA, Japó, Brasil, etc. Holanda i Alemanya ja funcionen amb el sistema d’autoconsum amb balanç net, amb un comptador bidireccional als domicilis, que registra la producció i la compra d’electricitat amb un balanç a final d’any.

En la conferència europea de Berlin l’any 2004, la Unió Europea (UE) va definir uns objectius ambiciosos, l’anomenat "Objectiu 20-20-20" que pren com a horitzó l’any 2020 per: reduir en un 20 % el consum d’energia respecte un escenari tendencial, cobrir el 20 % del total de l’energia que es consumeix amb energies renovables, aconseguir una quota mínima d’un 10% de biocombustibles en el consum total de gasolina i gasoil de transport, i reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 20% en relació al 1990.

Energia a Catalunya

L’octubre del 2012 el govern de la Generalitat va aprovar el Pla de l’Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2012-2020, que detalla les estratègies de la política energètica catalana amb l’horitzó de l’any 2020 i en coherència amb la missió establerta per part de la Unió Europea (Objectiu 20-20-20). En aquest pla s’especifica que “les energies renovables són l’opció estratègica de present i de futur per a Catalunya”. Caldrà veure quina és finalment l’aposta energètica en una suposada Catalunya independent. 


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/08/l_estat_que_no_permet_ser_sostenible_95471.php