dimarts, 20 d’agost del 2013

Joan Lladó: “Si els nostres empresaris paguen tants impostos sense retorn, val més que no en paguin”

20/08/2013






Tercera part de l’entrevista a Joan Lladó, president d’Esquerra Republicana a Mallorca i el Secretari Nacional de Vertebració dels Països Catalans. Durant el pacte de progrés (2007-2009) va ser el Conseller del Departament d’Interior. Seguim amb aquesta entrevista per entendre més a fons el problema amb Espanya a les Illes Balears. Li preguntem sobre corrupció i política lingüística.

Parlem de corrupció. Perquè el PP segueix guanyant?
Sa corrupció mai els ha afectat. Tot i tenir 40 imputats, en Bauzá va i treu els millors resultats de sa història. Sa corrupció no afecta electoralment sinó que beneficia.

Com sa fa neta sa imatge de sa Mallorca corrupte?
És difícil. Sa corrupció és un efecte lògic. És un síndrome colonial. Aquesta situació de corrupció passa en terres que no tenen poder polític o que tenen un poder polític absent. País Valencia i Illes Balears no és casual que mos uneixi sa corrupció, tenim comportament que tenen ses colònies.

Per què?
Perquè està tutelat per s’Estat. Quan tens un rei d’Espanya corrupte passa.

Urdangarin justifica aquesta teoria?
N’Urdangarín és un corrupte d’adopció en una família que ho és de naixement. El que passa és que tenim un cap d’estat que té mes 780MEUR que no sap d’on els ha guanyat segons Forbes i no sa pot investigar. Són es niu de sa corrupció.

Entenc.
A més, tenim un sistema judicial que està tutelat per es dos grans partits de s’Estat, mentre a na Munar la tanquen a sa presó preventivament, a nen Matas li eviten s’entrada curiosament a tres dies de que arxivin sa causa de’n Pepe Blanco a es PSOE. Claríssimament és un pacte a dins del Tribunal Superior. Normal que situïn a Espanya en es lloc 63 d’independència judicial al món darrera de Tailàndia, Algèria o Botswana. A Mallorca hi ha un comportament d’un estat amb uns fonaments que són corruptes. Espanya està fonamentat amb una estructura de corrupció.


Per què a Mallorca hi ha més doblers negres que a cap altre lloc del món occidental? Perquè és un punt neuràlgic de doblers negres.  Si no els tinguéssim sa nostra economia no funcionaria. Si es nostros empresaris paguen tants impostos sense retorn, val més que no en paguin. Jo sóc un defensor des doblers negres. Ha arribat un moment que finalment aquests doblers arriben a ses famílies. Perquè hem de pagar un doblers a s’Estat i que un 50% no torni? Per pagar un pute submarí de 2.200 MEUR que no sura? Amb això pagaríem durant 35 anys els llibres de text i es menjadors dels nins.

Això justifica sa corrupció?

No. No estic defensant sa corrupció. És lamentable. Lo que passa és que hi ha absència de poder polític. Vam partir d’un govern per no ser copartícep de sa corrupció que ha afectat a es PP i a es Pacte de Progrés. Érem es partit més petit i mos en enteníem. Érem conscients de què això passava.

Sa corrupció ha estat sempre a es PP i PSOE, sempre s’han finançat irregularment. S’estructura està podrida, sa monarquia està podrida, es dos partits estan podrits i es sistema judicial està podrit. No hi ha cap tros de paret que s’aguanti i antes de que mos caigui es sostre damunt hem de partir. Els mallorquins són víctimes de sa seva situació posats en un lloc amb unes regles, no bevem una aigua que mos faci més corruptes. Sa situació econòmica i social ha provocat això, a més de sa manca de control en un moment determinat i, sobretot, es sistema colonial que ha facilitat sa corrupció.

Parlem ara de política lingüística. La situació del català és preocupant. Vas a comprar un billet del Transport de ses Illes Balears i “catalá” està escrit amb accent tancat a la á. És un exemple. Que s’ha de fer ara?
Tenim ses institucions catalanofòbiques amb un suport des 21% però sa salut social des català és bona.  Per altra banda tenim que hi ha un planejament des de sa FAES per seguir fent lo que ha fet s’Estat durant 300 anys: intentar eliminar-nos des mapa. El català no desapareixerà en 2 anys. Això no afectarà a sa salut de sa nostra llengua.

En 2 anys hem retrocedit 30 anys?
Cert. Però amb dos anys tu no deies de xerrar una llengua. Una llengua no sa perd per ses lleis, sa perd perquè es parlants la deixen d’usar. Això servirà per agafar consciencia. Sa lleis dels funcionaris no serveix perquè no sa contractes funcionaris i ases escoltes fa 3 anys que fan voltes i no s’ha aplicat es model. Hem resistit molt més. Mos han intentar d’esborrar moltes vegades des mapa per mar, terra i aire. I ara no ho aconseguiran.

En Bauzá parla mallorquí. De fet, ho fa bastant bé. Com pot fer això algú a la seva identitat?
Per s’autoodi. És un poc sa patologia. Sa patologia és es síndrome de Michael Jackson. És un negre que no vol ser negre i sa vol decolorar. Pensar que lo teu és mes petit, que no serveix, que som pobres i pocs, que tanmateix mallorquí. Hi ha un espanyolet dins des cap que diu “no pensis això que som pocs”. En Bauzá es un Michael Jackson.


http://intocabledigital.cat/joan-llado-esquerra-si-es-nostros-empresaris-paguen-tants-impostos-sense-retorn-val-mes-en-paguin/51137/