divendres, 16 d’agost del 2013

Iu Forn toca la fibra fent memòria històrica

Divendres, 16 d'agost de 2013 13:25 h

El periodista dedica un article a tots aquells que ens diuen nazis i posa en evidència com les víctimes som acusades dels crims dels nostres botxins


En un article al diari Ara, Iu Forn, explica la història de Josep Fàbrega i Pou que juntament amb Lluís Companys van ser els dos únics parlamentaris catalans executats pel franquisme. Commou llegir com el que havia estat alcalde de Palamós va renunciar a l'exili i com va ser executat. "He pres la meva decisió. Torno a Palamós i quan entrin els falangistes els provocaré perquè em matin", van ser les paraules de Fàbrega segons un text de Josep Clara que el periodista recupera en el seu article, per després explicar-nos el desenllaç d ela història: “I els falangistes van entrar. Van detenir-lo i, acusat de fer "propaganda izquierdo-separatista ", van condemnar-lo a mort en un consell de guerra. Van afusellar-lo el 12 d'agost del 1939 a Girona. Estava tan malament de salut que van executar-lo assegut en una cadira perquè era incapaç d'aguantar-se dret.” 


Franco amb Millán Astray



Iu Forn descobreix Fàbrega arran d’una visita a un poblet francès, i a un forn de pa, quan els qui el despatxa el sent parlar català i li diu: "Jo també sóc català", i li parla de l’avi.  La conclusió és clara, a l’estat espanyol els surt gratis fer-nos passar per botxins quan en realitat som les víctimes. Malgrat el text de Forn crea un impacte emocional de gran magnitud, segurament deixarà indiferents tots aquells que es passen la memòria històrica pel folre i ens titllen de nazis.