dijous, 1 d’agost del 2013

Espanya destina 50 milions d’euros diaris en despesa militar, segons un economista

01/08/2013

Defensa

Àlex Furest assegura que els catalans "fa temps que ho tenim clar i per això volem decidir el nostre futur lluny d'aquest tipus de gestió dels recursos públics"

 Nerea Rodríguez

Imatge del submarí S-80
Pocs dies després que se sapigués que Espanya pagarà part de la ‘bombolla armamentística’ amb un crèdit de 877 milions, l’economista Àlex Furest ha posat en evidència l’exagerada despesa en recursos militars de l’Estat espanyol mitjançant un article a la web ‘Help Catalonia’, on denuncia que “càlculs extraoficials situen la despesa militar real a Espanya entorn dels 16.000 milions d’euros anuals, és a dir, 50 milions diaris”.

L’economista explica que, si bé el pressupost de Defensa espanyol se situa oficialment entre els 7.000 i els 8.000 milions d’euros, la xifra és molt superior ja que es duen a terme nombroses picaresques per no augmentar aquest número, com “imputar la R+D militar al Ministeri d'Indústria i no al de Defensa com a despesa militar” i també “no comptabilitzar com a despesa militar el cost de les ‘missions de pau’”, entre d’altres.

En l’article, titulat “El complexe militar-industrial espanyol: El Regne sotmès al vell militarisme imperial”, Furest assenyala que “és molt dur veure com la gent pateix en les seves vides les retallades i els embats de la situació econòmica per després veure com es gasten els diners d'aquesta forma”. Però l’economista també recorda que aquestes xifres “no són res comparades amb els més de 33.000 milions d’euros que l'Estat espanyol té compromesos com a despesa militar fins l'any 2025”. I això sense oblidar l’enorme sobrecost, atès que la xifra inicial dels contractes era de 21.655 milions d’euros, és a dir, un 53% de sobrecost. “Res de nou en la Marca Espanya”, sentencia.

Sobre les xifres d'ocupació en relació a Catalunya, Furest considera que “són insignificants”. “Dels gairebé 29.000 llocs de feina estimats l'any 2009 en la indústria militar espanyola, s'estima que treballaven a Catalunya de l'ordre de 300 persones. Un insignificant 1,05% del total”, critica. I si es posa l’atenció en la xifra de negoci de la indústria, “dels 6.530 milions d’euros de volum de negoci en 2009, un altre insignificant 0,43% (28,43 milions d’euros) és la facturació a Catalunya del negoci militar espanyol”.

Per tant, resulta evident, segons l’economista que “el negoci militar espanyol no té a Catalunya com una de les seves prioritats (per generar riquesa, perquè els impostos que sufraguen aquestes despeses no es deixen de recaptar per part de la Hisenda espanyola)”.

"Són projectes de caduc regust imperial"

Per tot això, Furest considera que no es justifica una despesa tan important com el que la indústria militar està generant a l’economia espanyola i recorda que “sovint no es pot fer ni tan sols un manteniment en condicions de tot l’equipament. Per tant, són diners directament llençats a les escombraries”.

En el darrer paràgraf de l’article l’economista es pregunta “fins quan malbaratarà Espanya els diners dels contribuents en projectes de caduc regust imperial?” I afirma que “els catalans ja fa temps que ho tenim clar. Per això volem poder decidir el nostre futur lluny d'aquest tipus de gestió dels recursos públics”.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/08/espanya_destina_50_milions_d_euros_diaris_en_despesa_militar_segons_un_economista_95381.php