divendres, 30 d’agost del 2013

Chacón va a una 'universitat' que no és una universitat

Divendres  30.08.2013  02:41

Confusions sobre Miami Dade i sobre el paper que hi farà l'ex-ministra socialista



Ahir Carme Chacón va anunciar que es disposava a treballar l'any vinent en una universitat americana, a la qual havia estat convidada a fer classes. El nom de la pretesa universitat és Miami Dade College, presentada com 'una de les més grans institucions d'ensenyament dels Estats Units'. Cosa que és certa. Miami Dade és una de les institucions més grans pel que fa al nombre d'alumnes als Estats Units. Però no és cap universitat, en el sentit que a Europa es dóna a la paraula universitat.

Miami Dade College és un centre públic d'ensenyament superior on s'ofereixen cursos de dos anys de durada, que atorguen un títol que equival al que són els mòduls superiors de formació professional al nostre país. Des de fa uns pocs anys ha introduït també alguns cursos de quatre anys, amb el grau de 'bachelor', que equivalen més o menys a les diplomatures universitàries europees, però aquests cursos són molt minoritaris en el centre, encara. I, en qualsevol cas, a Miami Dade no s'hi pot fer una carrera, el grau de 'master' comparable a les llicenciatures universitàries europees.

Miami Dade ho deixa clar a la seva web, on figura el següent text: 'Miami Dade College is accredited by the Southern Association of Colleges and Schools Commission on Colleges to award associate and baccalaureate degrees.'

És per aquesta raó que Miami Dade no figura en els rànquing de les universitats americanes, perquè no és considerada com a tal. En canvi sí que figura en el rànquing de 'colleges', com aquest de Forbes. No en gaire bona posició: és en la 411, de 500.

Miami Dade, però, és el 'college' més gran dels Estats Units pel que fa al nombre d'alumnes. I té un nombre especialment important d'alumnes estrangers, sobretot sud-americans. El centre és compost per vuit campus i té una reputació excel·lent perquè ha estat fonamental per a donar educació i títols a les comunitats més desfavorides de Florida, sobretot als afroamericans i hispànics. De fet el 70% dels alumnes, segons dades de la mateixa universitat, parlen espanyol. Recentment, el president Obama mateix va participar-hi en un acte acadèmic.
Què hi farà?

La nota oficial de Miami Dade sobre la contractació de Chacón no diu en cap moment que hi hagi de fer classes regulars. L'ex-líder del PSC al congrés espanyol ha estat contractada per 'dictar conferències sobre sistemes polítics comparatius a grups selectes d'estudiants, líders de negocis i grups comunitaris'. I, a més, dirigirà uns tallers per a professors, assessorarà un institut creat per Miami-Dude i portarà a terme tasques de col·laboració amb institucions educatives espanyoles i llatinoamericanes.

Segons que ha dit el centre, les conferències les farà en espanyol i en anglès, segons els grups. Carme Chacón és llicenciada en dret per la Universitat de Barcelona i havia estat professora de la Universitat de Girona. També va estudiar en diverses universitats del Quebec i Canadà.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4140994/20130830/chacon-universitat-universitat.html