dimarts, 30 de juliol del 2013

Ruz cita a declarar com a testimonis a De Cospedal, Arenas i Álvarez Cascos pels “papers” de Bárcenas

Les tres citacions del jutge de l'Audiència Nacional són per als dies 13 i 14 d'agost

Ruz considera que les tres citacions són “pertinents, útils i necessàries”


30/07/13 14:04 - Madrid - ACN  

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, en una imatge d'arxiu Foto: ACN.
El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha citat a declarar en qualitat de testimonis en el cas Bárcenas a la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal -el 14 d'agost a les del 10 del matí-, i als exministres Francisco Álvarez Cascos i Javier Arenas -13 d'agost a les 11.30 i 12.30 hores, respectivament-, que van ostentar la mateixa responsabilitat de secretaris generals del partit. Ruz considera que les tres citacions són “pertinents, útils i necessàries” perquè els tres han estat al capdavant del partit durant els períodes en què es va produir el suposat finançament irregular del PP i en els anys que consten als “papers” de l'extresorer.

Així doncs, Ruz cita a declarar els tres dirigents del PP en resposta a les sol·licituds que l'acusació particular va presentar el 20 de juny i sobre les que la fiscalia ja va informar l'11 de juliol, i actua a ple agost “per no demorar més el present tràmit sense perjudici de les restants diligències i amb posterioritat a la declaració del senyor Bárcenas el 15 de juliol”. De Cospedal podrà oferir el seu testimoni des del seu despatx oficial i esquivar les càmeres a les portes de l'Audiència Nacional. Segons consta a la interlocutòria del jutge, ho podrà fer amb assistència de la Comissió Judicial, del ministeri Fiscal i de les parts persones. Amb tot, Ruz estableix que també podria prestar testimoni a la seu de l'Audiència Nacional “sempre que la citació no pertorbi l'adequat exercici del seu càrrec”.


El jutge considera que per impedir que es produeixi cap incongruència cal citar a declarar no només a l'actual secretària general -com havia demanat el fiscal- sinó també a Arenas i Álvarez Cascos perquè, encara que aquests dos últims van ocupar el càrrec en períodes anteriors al que és objecte de la instrucció poden aportar dades rellevants per a la investigació en curs.A la interlocutòria el jutge també acorda citar com a testimonis a un treballador de la caixa del PP i al gerent que va succeir a Bárcenas, Cristónal Páez, el 13 d'agost a les 9.45 i 13.30 hores, respectivament.

També demana la documentació de diverses de les empreses que apareixen als “papers” de Bárcenas i al propi PP. En concret el PP disposa d'un termini de deu dies per informar el jutge sobre les persones que podrien haver tingut accés a la comptabilitat del PP des de l'any 2002 fins a l'actualitat, identificant amb noms i cognoms els tres “auditors interns” que va citar l'actual tresorera del PP, Milagros Puentes, a la seva declaració al jutge. També reclama als populars que certifiquin sobre l'existència d'un òrgan o conjunt de persones que composaven la “comissió d'Infraestructures” interna del partit, i que expliquin qui la formava, la data de creació, les funcions, les reunions mantingudes i les actes que hagi elaborat.

A més, vol que expliquin el tipus d'assessorament que va fer Antonio Vilella per aquesta comissió. El PP també haurà d'identificar les persones que han fet funcions de secretaris dels extresorers Álvaro Lapuerta i Luis Bárcenas entre 1990 i 2008, i enviar al jutge l'expedient de contractació de l'empresa Unifica Servicios Integrales de Gonzalo Urquijo per a la reforma de la seva seu al carrer Génova.

Pel que fa a les empreses, el jutge demana a OHL l'organigrama de les empreses del grup de Villar Mil amb “la identificació exacta dels directius que el composen” en el període 2004-2011. A AZVI una relació de les donacions i patrocinis a partits polítics entre 2002 i 2008. A Sacyr-Vallehermoso i FCC la identificació dels directius que van signar contractes amb els ministeris de Medi Ambient i Foment i amb l'Ajuntament de Toledo entre 2003 i 2008. FCC també haurà d'explicar les donacions al PP al 2011.

Darrera actualització ( Dimarts, 30 de juliol del 2013 14:12 ) 



http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/666891-ruz-cita-a-declarar-com-a-testimonis-a-de-cospedal-arenas-i-alvarez-cascos-pels-papers-de-barcenas.html?piwik_campaign=rss&piwik_kwd=nacional&utm_source=rss&utm_medium=nacional&utm_campaign=rss&f=El+Punt+Avui