dimarts, 2 de juliol del 2013

Rajoy deixarà a la FAES d’Aznar el càlcul de les balances fiscals

Un dels primers objectius seria calcular-les segons el mètode 'càrrega-benefici', per oferir uns resultats molt inferiors als de la Generalitat

Nerea Rodríguez
 
L'expresident espanyol José María Aznar
El Govern espanyol va anunciar la setmana passada que calcularia les balances fiscals, una petició que la Generalitat ha fet en diverses ocasions a l’executiu espanyol. Però, segons publica ‘Economia Digital’, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, encarregarà l’elaboració d’aquestes balances a la Fundació FAES, que dirigeix l’expresident espanyol José María Aznar.

De fet, la fundació d’Aznar ja prepara un estudi sobre la reforma fiscal que seria necessària per a Espanya, i que el Govern del PP podria fer seva de cara al 2014. Un dels primers objectius que perseguiria la FAES seria fixar que existeix una metodologia més apropiada per explicar les relacions entre les diferents administracions públiques, l’anomenada ‘càrrega-benefici’, segons la qual el dèficit fiscal de Catalunya seria molt menor al presentat pel Govern català. Segons aquest sistema, institucions de l'Estat com el Museu del Prado o la Casa Reial també són en part catalanes, i per tant suma com a inversió al principat.

Si finalment aquestes balances són presentades pel Govern espanyol, seria la primera vegada que un Govern del PP les fa públiques. Només hi ha el precedent del PSOE, que les va presentar al 2008 amb les dades del 2005.