dijous, 18 de juliol del 2013

Peret: «M'he de menjar una truita perquè m'ho diguin a Madrid?»

El rei de la rumba vincula el dret a decidir a la llibertat i s'enorgulleix d'haver cantat al concert del Camp Nou

Qüestiona que a l'estat hi hagi una democràcia real

| Actualitzat el 18/07/2013 a les 19:15h


Peret, durant un concert a Girona el 2011. Foto: Arxiu ND/ACN

Les complicitat del món cultural amb el dret a decidir va quedar prou evidenciada en el Concert per la Llibertat. Al mateix temps, aquestes adhesions desacomplexades de diferents artistes irriten el nacionalisme espanyol i, després de Dyango, ara és el torn de Peret. En una entrevista a El Temps, el rei de la rumba justifica la seva assistència a l'actuació del Camp Nou. "Sempre faig el que em dóna la gana. Per això vaig anar-hi, perquè és un concert per la llibertat! I a mi m'agrada la llibertat. Que no t'agrada a tu? I als madrilenys, que no els agrada, la llibertat?

Respecte el dret a decidir, Peret el vincula a la llibertat amb un exemple divertit. "Jo estava antant allà per la llibertat. La llibertat, què vol dir? El dret a decidir, també. Ara m'he menjat un entrepà i una coca-cola. Que m'he de prendre una truita perquè m'ho diguin des de Madrid? No. Jo decideixo. Ells també decideixen".

Sense pèls a la llengua a 13TV
A més, Peret explica que Nieves Herrero el va trucar per demanar-li una entrevista per a 13TV. La periodista li va preguntar: "Hombre, Peret, tú eres un artista y tu música se oye de punta a punta de España...¿Tú qué eres?" I el músic va respondre: "Sóc català i sóc gitano. I quan vaig a València, em sento a casa meva. I quan vaig a Mallorca, em sento a casa meva. I allà on vaig em sento a casa meva, perquè casa meva està oberta per a tothom, també".

En finalitzar l'entrevista, Peret encara va ser més rotund. "Els vaig dir que ja els explicaria als catalans que no es molestin si ells s'enfaden perquè Catalunya es vol separar. Ho feu perquè estimeu molt els catalans; els estimeu tant que no els voleu perdre. Però tranquils que no els perdreu! Estaran aquí igualment. No s'emportaran Catalunya a un altre lloc!".

El rei de la rumba qüestiona el tarannà democràtic de l'estat. "Hom ha de poder decidir, és clar. A Espanya tenim democràcia? Això és per morir-se de riure. Quina democràcia és aquesta? La democràcia de la mentida? De la desigualtat? Tu i jo tenim els mateixos drets? El rei ja va dir que qui la fa l'ha de pagar...Només paguem nosaltres, ells no paguen res. Això és democràcia? El Rajoy hauria de ser a la presó per estafador i mentider. I li diuen president! Això és una vergonya. Jo no el vaig votar. No he votat mai ningú".

En aquest sentit, aprofita per criticar la classe dirigent actual. "Aquests polítics són mals xarlatans, mals actors: quan diuen una mentida, la repeteixen tres vegades. Quan dius una paraula, no cal repetir-la. Tres vegades, la diuen. I ho fan tots, aquests del PP. El Rajoy i els seus ho fan tots. Almenys els que jo veig a la tele; si n'hi ha d'altres que són com han de ser, no els conec".