dijous, 25 de juliol del 2013

L'exprimera ministra de Noruega veu Catalunya dins la Unió Europea sí o sí

Gro Harlem Brundtland, que rebrà el Premi Internacional Catalunya, veuria "molt estrany" que la independència impliqués una expulsió

Avisa que un dret és un tema "constitucional difícil"


| Actualitzat el 25/07/2013 a les 16:50h


Gro Harlem Brundtland, exprimera ministre de Noruega / Foto: ACN

L'exprimera ministra de Noruega i exsecretària general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Gro Harlem Brundtland, rebrà aquest divendres el XXV Premi Internacional Catalunya juntament amb l'activista pakistanesa Malala Yousafzai. En una entrevista a l'ACN, Brundtland ha considerat "especial" compartir el guardó amb la jove ja que totes dues lluiten "pels drets de les dones".

Brundtland ha evitat mullar-se pel que fa a la consulta independentista catalana i sobre el dret a decidir. "Què és un dret? Aquest és un tema constitucional i molt difícil, és complicat i l'has de mirar des de diversos angles. Jo només he escoltat les opinions d'alguns catalans, així que vaig amb molt de compte de no entrar en aquest debat".

L'exprimera ministra assenyala, això sí, que seria "molt estrany" que Catalunya sortís de la Unió Europea. De convicció europeista, la política noruega va ser la impulsora del referèndum a Noruega fa gairebé dues dècades per ingressar a la Unió Europea, si bé la població va preferir mantenir-se'n fora. Tot i això, Noruega sí que forma part de l'àrea econòmica europea. De manera que "som part d'un sistema però sense tenir un vot, penso que això no és bo, però és el que va decidir el poble noruec el 1994", assenyala.